Как сурогатството се превръща в проблем за Камбоджа

Как сурогатството се превръща в проблем за Камбоджа
  • 24 октомври, 2024
  • Свят

Камбоджа става популярна дестинация за сурогатство, но това се превръща в проблем поради възможност за трафик на хора и експлоатация.

Когато в съседните на Камбоджа страни, Тайланд, Индия и Непал практиката става незаконна, страната се превръща в близка законна опция.

В западния свят, сурогатството, когато е законно, е скъпа услуга и струва между 50 и 200 хиляди евро, така че в Камбоджа се оформя нещо като център за тази услуга.

Истории на доволни клиенти се разпространяват из целия свят и увеличават търсенето.

Все повече желаещи да плащат на жени, за да родят деца за тях обаче означава и повече възможности за процъфтяване на незаконни дейности, така че правителството решава да обнови закона и да наложи забрана за някои случаи. Камбоджа отдавана има проблем с трафика на хора с цел принудителен труд, а сега уязвими жени могат да бъдат въвлечени в ситуации да извършват тази услуга незаконно.

Такива жени са привличани и от чужбина, като в последния случай, установен от властите, във вила са намерени 24 бременни жени от чужбина. Те са обвинени в трафик и сексуална експлоатация и ще бъдат съдени след като родят. 13 от тях са от Филипините и са набирани онлайн с цел да извършват услугата незаконно. Според властите в страната, те са съучастници в организирана престъпна група и заедно с организаторите са се съгласили да станат сурогати и да продават бебета с цел печалба. Вероятно е самите те да са имали малък избор или да не са били напълно наясно в какво участват.

Правителството на страната с опитва да спре тази практика, приравнявайки я на трафик на хора, защото третира децата като стока. В същото време обаче, в страната има много агенции, които започват да действат извън закона и това поставя родителите, децата и сурогатните майки в още по-сложна ситуация.

Търсенето на сурогатство се увеличава в глобален мащаб, така че не е ясно дали практиката може да се забрани изцяло. Според експерти от областта, докато двойките имат трудности със зачеването, това ще бъде търсен вариант, но е от ключово значение да се разбира законовата рамка в страните, където те могат да потърсят услугата, за да се избегнат случаи на експлоатация.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Защо да изберете тапицирано легло от Турция: комбинация от комфорт, стил и достъпност

24 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини