Защо пубертетът започва все по-рано в Европа

Защо пубертетът започва все по-рано в Европа
  • 26 септември, 2024
  • Свят

Изследователите не дават окончателни отговори, но скорошно проучване хвърля мало светлина върху въпроса защо пубертетът в Европа и по-специално при момичетата започва все по-рано в последните години, отколкото в миналото.

Децата започват пубертета по-рано отколкото в миналото най-вероятно поради комбинация от среда, начин на живот и метаболитни фактори. Точните причини обаче все още не са напълно изяснени.

Средно, момичета започват пубертета на 11, а момчетата на 12. Но ако момичетата навлизат в тази фаза на 7 или по-рано, а момчетата на 8 или по-рано, те могат да получат диагноза „ранен пубертет“ а това може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми като затлъстяване, диабет ментални проблеми или рак на гърдата.

През 90-те години лекари идентифицират тренд на по-ранно навлизане в пубертета в Америка, но такива данни за Европа все още няма. Обаче от 2000 г. насам, нещата изглеждат по друг начин и според данните все повече деца в Европа навлизат в пубертета по-рано.

Глобално, възрастта при която започват да растат гърдите при момичетата, което типично се счита за индикатор, пада средно с 3 месеца на десетилетие между 1977 и 2013 г. от когато стартира и трендът за ранен пубертет.

Според изследователите, все още не са идентифицирани конкретни причини за това, но все пак те проучват потенциални „виновници“ за Европа.

 

Затлъстяване.

Според изследването, затлъстяването и качеството на храната като цяло имат влияние върху ранния пубертет, защото излишната телесна мазнина може да повиши нивото на хормона лептин, който е един от сигналите за тялото да навлиза в пубертета.

Този процес засяга момичетата и момчетата различно. Днес, едно от три деца в Европа или 30 % са затлъстели или с наднормено тегло, а в южна Европа броят е по-голям.

Само това обаче не обяснява ранния пубертет.

 

Излагане на химични вещества.

Според една от водещите хипотези, излагането на химикали, които могат да повлияят върху процесите на ендокринната система и се откриват в храната и ежедневните продукти, предизвиква ранен пубертет.

Според изследването, комбинация от такива химични вещества може да доведе до имитираща хормонална реакция, която да предизвика ранен пубертет. Данните обаче не дават категорични заключения за ролята на тези вещества.

При едно изследване, излагането на „вечните химикали“, които се срещат в ежедневни продукти и опаковки на хранителни продукти се установява влияние върху ранния пубертет при момчетата, само че наобратно – изложените на такива химикали момчета влизат в пубертета по-късно. Отново не е ясен механизмът на действие.

 

Начин на живот.

По време на ковид пандемията, италиански лекари забелязват увеличение на случаите на ранен пубертет сред момичетата. След края на локдауните, тези случаи намаляват. Заключението е, че заседналият начин на живот както и липсата на физическа активност могат да допринесат за ранения пубертет.

Други фактори.

Изследователите разглеждат стрес по време на бременността, деца в семейства с един родител и деца без братя и сестри, при които има данни за по-ранно навлизане в пубертета.

Много от тези фактори могат да се засичат, а като добавим, че химични агенти могат да преминават от майката в бебето, ситуацията става още по-трудна за дешифриране. Децата в домакинства с по-ниски доходи пък са по-предразположени към наднормено тегло, така че вероятно няма една причина, а комбинация от фактори, които имат различна тежест в отделните случаи.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Противоречива „капсула за самоубийство“ доведе до арести

26 септември, 2024

Следваща публикация: Ползите от 4-дневната работна седмица

26 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини