Противоречива „капсула за самоубийство“ доведе до арести

Противоречива „капсула за самоубийство“ доведе до арести
  • 25 септември, 2024
  • Свят

Противоречивата технология, известна като „капсула за самоубийство“ доведе до няколко ареста в Швейцария, след като беше използвана за първи път без законово разрешение.

Полицията в северния кантон Шафхаузен, на границата с Германия казва, че капсулата, наречена „Сарко“ е използвана в горите наблизо, а прокуратурата започва криминално разследване срещу няколко души, за „предизвикване и подпомагане и подбудителство към самоубийство“. Полицията не дава повече информация за случилото се.

Говорител на групата, която организира ползването на капсулата, организацията The Last Resort (Последен изход) казва, че 64-годишна американска дама, която е страдала от значително компрометирана имунна система е ползвала капсулата, а според съветите на юристи, това не е незаконно.

Един от президентите на организацията, Флориан Вилет, е арестуван заедно с нидерландски журналист и двама швейцарски граждани. Само Вилет е присъствал, когато жената е сложила край на живота си.

Жената е преминала през психиатрична оценка според говорителя, а смъртта ѝ е била „мирна, бърза и достойна“.

Капсулата „Сарко“ причинява смърт когато самият човек, избрал да я ползва, освободил азотен газ. Той намалява количеството кислород до смъртоносни нива. Капсулата е създадена през 90-те години на 20 век от австралийският лекар Филип Нитшке, известен с работата си по концепцията за асистирано самоубийство. Швейцария има закон, който допуска подобно действие, което е причината капсулата да се ползва именно там, но според здравният министър на страната, ползването на капсулата не е законно, защото устройството не е одобрено от властите за тази цел.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Тежките метали се свързват с риск от сърдечносъдови заболявания

25 септември, 2024

Следваща публикация: Защо пубертетът започва все по-рано в Европа

25 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини