Талибаните забраниха гласовете на жените на публични места

Талибаните забраниха гласовете на жените на публични места
  • 24 август, 2024
  • Свят

Талибаните забраниха гласовете на жените на публични места, в нов закон, касаещ добродетелите и пороците на хората.

Законът влиза в сила след като е одобрен от върховния лидер и касае аспекти от ежедневието, като публичен транспорт, музика и празници.

Един от членовете налага задължение на жените да покриват изцяло тялото и лицето си на публични места, за да избегнат изкушение и да не изкушават самите те. Те са задължени и да се покриват изцяло и пред хора, които не споделят мюсюлманската религия, за да избегнат поквара. Гласовете на жените се считат за интимни, така че жените вече не могат да пеят, да рецитират или да четат на глас публично.

Според правителството, това ще „популяризира добродетелите и ще елиминира пороците“.

Законът от 114 страници и 35 члена е първият закон, който регламентира добродетели и пороци, издаден от правителството на Талибаните. Талибаните са крайно религиозна група, те взеха властта през 2021 г. и създадоха министерство, което да „популяризира добродетелите и да премахва пороците“.

Това министерство сега ще регулира личните взаимоотношения и ще налага наказания.

Законът още забранява публикуването на снимки на живи същества, свиренето и пускането на музика, пътуването на жени без придружител мъж и събирането на едно място на мъже и жени, които нямат роднинска връзка помежду си. Законът също задължава пътници и шофьори да произнасят молитви в определени часове.

Според министерството, това е в съответствие с Ислямския закон и ще доведе до премахване на пороците.

Откакто взеха властта, Талибаните ефективно премахват гражданските и индивидуални права, предимно, но не само на жените, а според ООН, тяхното управление работи за създаването на атмосфера на страх и предизвиква значителни притеснения за правата на жените и момичетата, на които преди този закон вече им беше забранено да посещават училище след 12 г. възраст, университет и да управляват собствен бизнес.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Лодки-роботи почистват най-мръсните реки в Азия

24 август, 2024

Следваща публикация: Кое върши работа в борбата с климатичните промени

24 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини