Активисти по климата пак се залепиха за писта на летище

Активисти по климата пак се залепиха за писта на летище
  • 24 юли, 2024
  • Свят

Протести има на няколко европейски летища, а на летището Кьолн-Бон в Германия, едно от най-големите в страната, активисти по климата се залепиха за пистата.

Временно са спрени полетите, докато полицията се справи с протестиращите, след което работата на летището продължава. Властите казват, че все пак има закъснения и нарушения на графици.

Според полицията, петима души са се залепили и за вход за таксита по-рано.

Активистката група „Последното поколение“ пише в социалните медии, че няколко групи от членове са преминали през оградата на летището и са се залепили за пистата със смес от пясък и лепило.

Исканията на протестиращите са същите както и при предишни акции.

„Настояваме нашите престъпни правителства да премахнат петрола, газа и въглищата до 2030 г. като подпишат обвързващи международни договори.“ казват активистите.

Това е част от координирана акция в Европа, като исканията включват и подкрепа за бедните страни, които не могат да премахнат така лесно фосилните горива.

Във Финландия и Норвегия се провеждат подобни опити за блокади на летища, като те са спрени от властите.

В отговор на този конкретен вид активизъм, който пречи на работата на летищата, на много места се подготвя законодателство. Например в Германия, законопроект, който все още се обсъжда, предвижда строги наказания включително затвор за хора, които навлизат в зони на летища, независимо дали става дума за писти или друга инфраструктура и застрашават дейността на гражданската авиация. Засега, активистите получават само глоба.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Хиляди деца мигранти на Канарските острови са в тежко положение

24 юли, 2024

Следваща публикация: Къде ще ни глобят ако пушим на плажа или уринираме в морето

24 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини