Продадоха на търг скелет на динозавър за 44 милиона долара

Продадоха на търг скелет на динозавър за 44 милиона долара
  • 19 юли, 2024
  • Свят

Скелет на стегозавър става най-скъпият фосил в историята, след като беше продаден на търг за впечатляващите 44.6 милиона долара.

Стегозавърът е купен от анонимно лице, като има общо седмина наддаващи, според Сотби, аукциона, който осъществява търга.

Вкамененият скелет, наречен „Ейпекс“ (върховен), значително задмина очакванията, които бяха, че ще се продаде за около 4 до 6 милиона.

Ейпекс е открит на частен остров в Колорадо от Джейсън Купър, палеонтолог, който работи с търговска цел, през 2022 г. Той е бил запазен в твърд пясъчник, който е предпазил костите от разместване. Стегозавърът е висок 3.3 метра и има 254 костни елемента от общо около 319 за вида, което показва, че Ейпекс е бил голям развит възрастен индивид.

Има доказателства, че динозавърът може да е имал артрит, което значи, че е живял до по-напреднала възраст, когато се проявява това заболяване.

Въпреки очевидния интерес към Ейпекс, някои палеонтолози смятат, че фосилът трябва да е в музей, а не да се продава на частни лица.

Стив Брусат, професор по палеонтология от Шотландия, казва, че Ейпекс е „важен динозавърски фосил“ особено при положение, че има „много малко добри  скелети на Стегозаври, в сравнение с други, като Т. Рекс и трицератопс.“

„За срам е, когато такъв фосил, който може да образова и вдъхновява любопитство в толкова много хора просто изчезне в имението на олигарх.“ казва Брусат преди търга.

„Много богатите винаги ще успяват да наддават повече от музеите, когато динозавър се продава на свободния пазар, така че надеждата ми е, че има някой с такива средства, че да си купи фосил като този, и този фосил така го заплени, че да го дари на някой музей.“ добавя професорът.

Според Сотби, купувачът на Ейпекс „има намерение да заеме експоната на американска институция“. Според съобщение в медиите, купувачът казва „Ейпекс е роден в Америка и ще си остане в Америка.“

Това не първият търг, който предлага динозавърски фосили. През 1997 г., Сотби продава Сю, Тиранозавър рекс за 8.4 милиона долара. Той е и първият динозавър, продаден на търг. През 2020 г. Стан, друг Т. рекс, се продава за 31.8 милиона.

 

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Новото правителство на Великобритания представи стратегията си

19 юли, 2024

Следваща публикация: Журналистка плаща 5 хиляди за подигравка с Джорджа Мелони

19 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини