Измама в Лондон: наемат апартаменти, за да ги превърнат във ферми за канабис

Измама в Лондон: наемат апартаменти, за да ги превърнат във ферми за канабис
  • 23 юни, 2024
  • Свят

Чарлс Рийвс, жител на Лондон, отдава под наем дома си, когато отива да работи за известно време в чужбина. Когато не получава парите за наем обаче, се оказва, че наемателите са докарали 10 тона почва, изсипали са я в стаите и отглеждат канабис в дома на семейството.

Според експерти от сектора, това е нов вид имотна измама, заради липсата на регулации на този пазар и дългия процес по изгонване, при който престъпниците  могат да си съберат нещата от наетия имот и да го напуснат преди властите да са разбрали какво правят там.

Семейство Рийвс рекламират имота си онлайн, след което с тях се свързва брокер по недвижими имоти, който обещава, че ще отдаде имота на семейство, което работи за места компания и е с деца.

Наемателите така и не си плащат наема, а в апартамента се осъществява престъпна дейност.  По-късно става ясно, че и брокерът е част от измамата. Според полицията, която открива над 400 растения канабис в къщата, това е един от най-бруталните случаи на тази измама.

След като наемателите не си плащат наема и съдът постановява, че Чарлс може да влезе отново в имота си, той е посрещнат от няколко души, които казват, че всичко е наред, след  което изчезват безследно, докато Чарлс се опитва да разбере какво точно се случва в дома му.

„Не можах да повярвам на очите си“ казва Рийвс. „Престъпниците бяха изсипали 10 тона почва в спалнята. Цялото място беше трансформирано във фабрика за наркотици.“

Освен почвата, Чарлс открива и инсталация за вентилация и осветление, свързани незаконно към електропреносната мрежа.

Поради тоновете почва и дупките в таваните за инсталациите, структурната цялост на имота е нарушена. Стойността на ремонта ще бъде около 20 хиляди паунда, но емоционалната травма за семейството е по-значима. Те живеят в този дом повече от 20 години, а тук растат и децата им.

атрамва на семйсттоо е това, което наситина има значение, тъй като смеейството живее там над 20 години, там отгелджа и децата си.

За последните години, властите в Лондон откриват над 1000 ферми за канабис, но според експерти, това е много малка част от всички съществуващи.

Според Алън Морган, специалист в областта, подобни измами стават все по-често напоследък, поради законова възможност. След като има договор за наем, може да отнеме месеци един наемател да бъде изгонен от даден имот. През това време, фермата може да работи и да изкарва пари, без никой дори да подозира какво се слчува, а накрая и самите престъпници могат да изчезнат безследно, както се слчува с „наемателите“ на Чарлс Рийвс.

Във Великобритания, от брокерите не се изисква да имат някакви квалификации, което оставя наемодателите уязвими за подобни измами.

Търговията с канабис се развива и от „семеен бизнес“ се превръща в сложна операция, управлявана от международни групировки, свързана с милиони, като една група често работи с няколко подобни ферми.

Лондон, който е голям пазар, е и хъб за разпределение на наркотици.

За съжаление, от тази имотна измама страдат собствениците, чиито имоти са превърнати във ферми.

Семейство Рийвс споделя историята си, надявайки се да помогне на други да избегнат подобна участ.

 

Източник: BBC

Споделете:
Предишна публикация: Възможно ли е детство без смартфони

23 юни, 2024

Следваща публикация: ЕС с обвинения срещу Епъл по регулацията за дигиталните пазари

23 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини