Как интернет пристрастяването вреди на мозъка

Как интернет пристрастяването вреди на мозъка
  • 5 юни, 2024
  • Свят

Младежи, прекарващи много време в социалните мрежи, се оплакват, че не могат да се фокусират върху важните неща, като близките си или домашните. При възрастните, пристрастяването към интернет също има своите негативи, но може да се окаже, че за подрастващият мозък, пристрастеността към интернет, екрани и социални медии е от критично значение.

Ново проучване хвърля малко светлина върху този проблем, като установява, че при младежи, които отговарят на дефиницията за пристрастяване към интернет, има нарушение в координацията между регионите на мозъка, които отговарят за контрола върху вниманието и работната памет.

Открията са от преглед на 12 изследвания, включващи изображения на мозъка, проведени сред някоко стотин младежи на възраст между 10 и 19 години в периода 2013-2022 г.

„Поведенческото пристрастяване, причинено от прекомерна употреба на интернет е все по-сериозен източник на притеснения в последното десетилетие.“ се казва в проучването.

За диагноза „интернет пристрастеност“ за всички участници в проучването се ползва дефиниция, според която личността изпитва симптоми подобни на абстиненция, когато е далече от интернет и жертва връзки в реалния свят, за да прекарва време в интернет за период по-дълъг от една година.

В мозъка на подрастващите се случват непрекъснати промени, за разлика от възрастния мозък, така че зависимост в тази възраст е изключително значима.

Когато такива хора вършат дейности, изискващи включване на „изпълнителни“ функции, като фокусиране на вниманието, планиране, вземане на решения и контрол над импулсите, в районите от мозъка, където се случва тази дейност, се наблюдава нарушение на способността на тези региони да работят синхронизирано. Според авторите, такива промени в комуникацията между невроните предполагат, че тези дейности стават все по-трудни за вършене и така потенциално повлияват върху цялостното благополучие и здраве на личността.

Според изследователи на поведението, несвързани с проучването, макар да е ясно нарушението на комуникацията в тези райони на мозъка при младежи, които прекарват много време в интернет, засега не може да се твърди с убеденост, че причинно-следствената връзка е недвусмислена. Например, възможно е хора, които вече имат проблем с тези поведения поради нарушения в координацията между регионите на мозъка, да са по-предразположени към пристрастяване към интернет, а и са изследват състояния, които са в един момент от времето.

Няма и единна дефиниция за „интернет пристрастяване“ в световната научна общност, но някои изследователи смятат, че то засяга подобни нервни пътища както при по-добре изследваните зависимости – при хора с други зависимости се наблюдава същото нарушение при комуникацията между невроните.

За да сме от безопасната страна на проблема, докато изследователите установят с по-голяма сигурност какво точно е пристрастеност към интернет и какво причинява, е ценно да помогнем на младежите и подрастващите да прекарват по-малко време в интернет, без разбира се да им отнемаме изцяло комуникацията, която се очертава като абсолютно неизбежна в 21 век, особено за един тийнейджър.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Руски фалшиви видеа целят да дискредитират Олимпиадата

5 юни, 2024

Следваща публикация: Градово зърно колкото ананас ще се бори за нов рекорд

5 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини