САЩ: Русия нарушава забраната за химически оръжия

САЩ: Русия нарушава забраната за химически оръжия
  • 2 май, 2024
  • Свят

САЩ заявиха, че Русия е нарушила международно приетата забрана за ползване на химически оръжия в Украйна. Според тях, там е ползван задушаващия агент хлорпикрин, както и химични съединения, предназначени за контрол над тълпи.

„Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е продиктувано от желанието на руските сили да изтласкат украинските сили от укрепените им позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле.“ се казва в изявление на държавник департамент.

Хлорпикринът е в списъка със забранените вещества, според Организацията за забрана на химическите оръжия, която е създадена, за да наблюдава изпълнението на конвенцията по химическите оръжия от 1993 г.

Германия използва този газ срещу съюзниците през Първата световна война в един от първите случаи на употреба на химическо оръжие.

Според Украйна, Русия засилва употребата на незаконни вещества, като освен хлорпикрин, руските сили ползват и гранати, заредени с газовете CN и CS, които са видове сълзотворен газ с потенциал да доведат до трайни увреждания и смърт. Поне 500 украински военнослужещи са лекувани след излагане на тези токсични вещества, а един е починал при задушаване със сълзотворен газ.

По време на протести, цивилните могат да избягат при употребата на сълзотворен газ. Това обаче не е валидно за войниците на фронта, които, за да избягат, трябва да се изложат на вражески огън или да се задушат.

Държавния департамент ще отнесе до Конгреса въпроса с незаконното използване на хлорпикрин.

Използването на този газ от страна на Москва е „от същия учебник като операциите по отравяне“ на опозиционния лидер Алексей Навални през 2020 г. както и Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 г., като тогава е използван друг забранен агент, новичок.

Русия нарушава Конвенцията като използва каквито и да е вещества за контрол над тълпи по време на военни операции.

САЩ ще санкционира три руски държавни структури, свързани с програмата на Кремъл за употреба на химично и биологично оръжие, които включват специални отряди, които да ползват хлорпикрин срещу украински войски. Санкционирани са и 4 руски компании, които подпомагат тази дейност.

Санкциите включват замразяване на всякакви американски активи, свързани с въпросните компании и структури и забраняват на американски граждани и бизнеси да осъществяват дейност с тях.

Отделно са наложени и санкции на още три организации и две лица, свързани със закупуването на оборудване за военни институти, които разработват програмите за биологично и химично оръжие.

Конвенцията за забрана на химическите оръжия забранява производството и употребата на каквито и да е химически оръжия и също изисква всички страни, ратифицирали тази конвенция да унищожат запасите си от такива оръжия. И Русия, и САЩ са ратифицирали конвенцията.

Източник: Reuters

Споделете:
Предишна публикация: Гневът уврежда кръвоносните съдове

2 май, 2024

Следваща публикация: Годишната инфлация в Турция достигна 70 %

2 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини