Афганистан разработва стратегия за привличане на туристи

Афганистан разработва стратегия за привличане на туристи
  • 30 април, 2024
  • Свят

Афганистан има нова програма за обучение на кадри за туристическия бизнес, като пилотното обучение включва около 30 души с разностранни профили, сред които модел и 17-годишен ученик, а това е част от стратегията за привличане на туристи в страната.

Студентите в новата програма са на различна възраст, различно образователно ниво и професионален опит, но всички са мъже. Талибаните забраниха образованието на момичетата след 6 клас и достъпа на жени до повечето публични пространства без придружител мъж.

Новите професионалисти не знаят нищо за бизнеса, но са обединени от идеята да покажат на света другата страна на Афганистан, което се подкрепя от Талибаните.

Афганистан е една от най-бедните страни на света, с БВП на последните места, липсва инфраструктура, а международната общност не одобрява ограничаването на правата на жените и момичетата.

Въпреки това, след като Талибаните поеха властта, престъпността намаля и се засилиха логистичните връзки с по-богати страни от региона, а интересът към туризма в страната се увеличава.

През 2021 г. Афганистан посещават 691 чуждестранни туристи, през 2022 г. са 2300, а през 2023 г. –7000.

Директорът по туризма към правителството, Мохамад Саид казва, че най-много туристи идват от Китай, тъй като страната е близо, а и е с голямо население, а пък Афганистан има и някои предимства пред съседни дестинации.

„Казаха ни, че не искат да идат в Пакистан, защото е опасно и може да ги нападнат. Японците казват същото. Това е добре за нас“ казва Саид.

Има и недостатъци, като например издаването на виза е дълъг и скъп процес. Много страни прекратиха отношенията си с Афганистан след като Талибаните поеха властта, а никоя държава не ги признава за легитимно правителство. Посолствата са или затворени, или служителите от предходната администрация, подкрепяна от запада, са в конфликт с настоящата.

Според Саид, се работи по пречките пред туризма, а основна цел е да може да се издава виза при пристигане, но засега няма напредък по тази тема. Други проблеми са свързани с пътната мрежа, каквато не съществува в голяма част от страната, а и авиолиниите избягват Афганистан и няма полети към и от големите туристически пазари в Китай, Европа и Индия.

„Чуват, че Афганистан е изостанала страна, с бедност и война.“ Казва един от бъдещите нови професионалисти, който иска да си отвори хотел.

„Имаме 5000  години история. Трябва да отворим нова страница за Афганистан.“

Неофициално, в програмата за обучение има и предмет, който обобщава как да се общува с чуждестранни туристи жени, тъй като техните навици биха били в разрез с местните обичаи и правила. Например жените в Афганистан не могат да пушат или ядат публично, нито да общуват свободно с мъже, с които нямат роднинска връзка или брак – неща, които за хората в страните, в които се уважават човешките права на жените са даденост.

Чужденците жени трябва да си показват паспортите, за да получат услуги, за да е ясно, че не са родени в Афганистан.

В тези условия, международните компании се опитват да се фокусират върху положителните неща в страната, като подкрепят местни бизнеси, собственост на семейства, а не на правителството. Туризмът в този смисъл не трябва да бъде считан за подкрепа на правителството, а на хората, смятат експерти.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Полските фермери прекратиха блокадата по границата

30 април, 2024

Следваща публикация: Гневът уврежда кръвоносните съдове

30 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини