3000 експерти по риска считат климатичните промени за най-значимата заплаха

3000 експерти по риска считат климатичните промени за най-значимата заплаха
  • 15 октомври, 2024
  • Свят

За трета поредна година, климатичните промени са оценени като най-голямата заплаха за живота на Земята. Това е резултатът от изследване на застрахователна компания и включва както експерти по оценка на риска, така и граждани.

Компанията анкетира 3000 експерти по рисковете и 20 хиляди граждани от цял свят, за да открие какви „бъдещи рискове“ те считат за най-притеснителни. Това е трета поредна година, в която климатичните промени са оценени като най-голямата заплаха.

Резултатите са публикувани малко след като ураганите Милтън и Хелийн причиниха значими щети в САЩ, а в Африка и Амазонския басейн продължават рекордни суши.

Това са примери за екстремно време, което става все по-често явление с промените в климата.

Другите рискове в топ пет, след климата, са геополитическата нестабилност, киберзаплахите и рискове, свързани с развитието на изкуствения интелект и големите данни. В топ десет влизат още биоразнообразие, енергетика, пандемии, тероризъм и финансова нестабилност.

63 % от анкетираните експерти и 45 % от гражданите смятат, че климатът е най-важен.

Според 49 % от европейците, климатът е най-голямата заплаха, докато в САЩ, 38  % смятат така. Навсякъде обаче, климатът стои на първо място.

77 % от гражданите по света смятат, че са уязвими за промените в климата, като има ръст от 73-те % през миналата година.

В контекста на климатичните промени, обществото поставя замърсяването като най-значим риск, докато експертите смятат, че проблемите, свързани с природните ресурси са по-важни.

Така обществените притеснения относно климата и ефектите му върху ежедневието продължават да нарастват. Правителствата на отделните държави предприемат различни мерки за справяне с климатичната криза, но като граждани, ние също можем да направим няколко неща. Основно е да оказваме постоянен натиск на управляващите във връзка с действията по климата.

Друго действие е съобразяването на начина на живот с опазването на природата, доколкото е възможно и участието в доброволчески инициативи или инициативи на различни организации, които работят в сферата, както и подкрепата за бизнеси, които приемат сериозно настоящите и предстоящи заплахи.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Най-големите и популярни увеселителни паркове в света

15 октомври, 2024

Следваща публикация: Амазон и Гугъл инвестират в ядрена енергия

15 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини