Според ново изследване, Христофор Колумб е бил испански евреин

Според ново изследване, Христофор Колумб е бил испански евреин
  • 14 октомври, 2024
  • Свят

Според изследване, описано в документален филм от последната седмица, Христофор Колумб е бил испански евреин. Има обаче и едно голямо „но“.

Проучването е на университета в Гранада и разкрива и мястото където почива мореплавателя. Филмът се казва „ДНК-то на Колумб: неговият истински произход“ и е излъчен по местна испанска телевизия.

Според изследователите, извършили ДНК-анализа, Колумб не е бил моряк от Генуа, както се смяташе доскоро, а е наследник на семейство евреи от Валенсия, Испания.

Той криел своя произход и се преструвал на християнин католик, за да избегне гоненията, на които евреите са подлагани периодично в Испания и други части на Европа.

Това откритие е резултат от почти две десетилетия изследвания и разследване, водено от Антонио Лоренте, професор по криминална медицина в университета на Гранада. Той разказва:

„Имаме ДНК на Христофор Колумб, частична, но достатъчна. Имаме ДНК от Ернандо Колон, неговият син. И двете, от Y хромозомата (предавана от бащата) както и от митохондриалната на Ернандо (предавана от майката) показват следи, които се свързват с еврейки произход.“

Няколко страни спорят от десетилетия за произхода на Колумб, като всяка иска да си го „присвои“. Има поне 25 противоречиви теории за неговото родно място, като претенции предявяват Полша, Гърция, Португалия, Франция и Унгария.

Голямото „но“: новите исторически открития се посрещат внимателно от други изследователи, защото в самия филм не се показват данните, от които се вадят заключенията. Това значи, че от научна гледна точка не можем да ги проверим, за да сме сигурни, че показват точно това, което се твърди. Остава да изчакаме публикация за проучването, за която ще е нужно изследователите да представят данните си на други изследователи от същата област, които да верифицират метода и резултатите.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Намериха останките на катерач, изчезнал на Еверест преди век

14 октомври, 2024

Следваща публикация: Най-големите и популярни увеселителни паркове в света

14 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини