Намериха останките на катерач, изчезнал на Еверест преди век

Намериха останките на катерач, изчезнал на Еверест преди век
  • 12 октомври, 2024
  • Свят

Алпинисти смятат, че са открили останките на британски катерач и един от първите двама души в историята, които се опитват да изкачат Еверест. И двамата изчезват там, а до днес, век след техния опит, никой не знае дали той е бил успешен.

По време на експедиция, която снима документален филм на Еверест, са намерени останки на крак в чорап, на който е бродирано „AC Irvine“ и ботуш, който може би е принадлежал на Андрю „Санди“ Ървин, 22-годишен катерач, който заедно с легендата Джордж Малъри изчезва близо до Еверест на 8 юни 1924 г.

Двамата се опитват да са първите, изкачили най-високия връх на планетата и за последно са видени на 245 метра под върха. Тяхната съдба е неизвестна и вече сто години се дискутира от катерачи, историци и документалисти, като някои смятат, че двамата са изкачили върха и са изчезнали на връщане.

В последното писмо до съпругата си, 37-годишният Малъри ѝ казва да не се притеснява, но не знаем нищо друго. Неговото тяло е намерено през 1999 г., но от останките също не става ясно дали двамата са успели да стигнат върха.

И сега няма такива доказателства, но откритите останки на Ървин може да стеснят площта, на която да се търси фотоапарата, който са носели двамата по време на експедицията. Той би съдържал неоспоримо доказателства дали са изкачили върха или не. За първият човек, който се качва на Еверест се счита новозеландецът Едмънд Хилари, който заедно с шерпът Тензинг Норгай покорява Еверест на на 29 май 1953 г. – три десетилетия след експедицията на Малъри и Ървин.

Откриването на останките е изключително емоционален момент за екипа на експедицията, разказва катерачът Джими Чин – един от членовете ѝ.

Останките на Ървин са немерни по-ниско от тези на Малъри, като Чин не разкрива точните детайли за локацията, за да не окуражава търсачи на трофеи.

Семейството на Ървин се е съгласило да даде ДНК-проби, за да е сигурно, че това наистина е Ървин, а неговата пра-племенница и негов биограф казва:

„Живея с тази история откакто съм на 7, когато баща ми ни разказа за мистрията на чичо Санди на Еверест. Когато Джими ми каза, че е намерил името „Ървин“ на чорапа в ботуша, направо се разплаках.“

Откритието е споделено и с Кралското географско дружество, което заедно с Алпийския клуб организира експедицията през 1924 г., а останките в момента са при Тибетската планинска асоциация, която отговоря за разрешителните за изкачване на Еверест от северната страна.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Най-мощните урагани на планетата

12 октомври, 2024

Следваща публикация: Според ново изследване, Христофор Колумб е бил испански евреин

12 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини