Достигнали сме максимума на продължителността на живота

Достигнали сме максимума на продължителността на живота
  • 8 октомври, 2024
  • Свят

Човечеството е достигнало максимума на продължителността на живота, установява ново изследване.

Напредъкът в медицината и генетичните изследвания, както и увеличеният брой хора, които достигат до над 100-годишна възраст не са сигнали, че общата продължителност на живота на човек може да се увеличава до безкрай.

„Трябва да разпознаем, че има ограничение.“ казва С. Джей Олшански, водещ автор на изследването. Според други изследователи от областта, не е невъзможно да се достигне до някакъв пробив, който да промени това, но засега на хоризонта не се вижда такъв.

Продължителността на живота е показател, който се изчислява за децата родени в съответната година, но той е неточен и не значи, че всички могат или ще доживеят до тази възраст, поради други причини за смърт.

В новото изследване, Олшански и екипът му изследват продължителността на живота на родените между 1990 и 2019 г. и се фокусират върху девет места, където хората живеят най-дълго – Австралия, Франция, Хонг Конг, Италия, Япония, Южна Корея, Испания и Швейцария. САЩ са включени в изследването, тъй като екипът е от там, но страната не е дори в топ 40 на тези държави.

Използвайки модел, изследователите предполагат колко дълго ще живеят хората, ако в тези девет локации никой не умира по каквито и да е причини преди 50-годишна възраст. Така възможното увеличение на продължителността през 1990 г. е 2.5 години, а към 2019 г. е  1.5 години, тоест не се увеличава непрекъснато, както може би някои очакват.

Днес може да не е необичайно човек да доживее до 100 години, но под 10 % от хората достигат до тази възраст в страните с най-голяма продължителност на живота. Възможно е в бъдеще да има повече столетници, като може да достигнат до 15 % опри жените и около 5 % при мъжете.

Източник: AP News

 

Споделете:
Предишна публикация: Музей изхвърли произведение на изкуството по погрешка, мислейки го за отпадък

8 октомври, 2024

Следваща публикация: Как мозъкът се чисти от отпадните вещества

8 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини