Музей изхвърли произведение на изкуството по погрешка, мислейки го за отпадък

Музей изхвърли произведение на изкуството по погрешка, мислейки го за отпадък
  • 8 октомври, 2024
  • Свят

Произведението, озаглавено „Всички хубави моменти, които прекарахме заедно“ от френския художник Александър Лаве, на пръв поглед изглежда като две изхвърлени, вдлъбнати кутии, от бира. Въпреки това, по-внимателно вглеждане показва, че те всъщност са ръчно рисувани с акрил и „отнеха много време и усилия на създаването им“, казват от музея. Художествената им стойност обаче не беше никаква за един работник, който ги видя изложени в асансьор и не се поколеба да ги изхвърли.

Мис Бъдинг, говорител на музея LAM в Лисе, Западна Холандия, каза пред AFP, че произведенията на изкуството често се поставят на необичайни места, поради което тази творба е била изложена в асансьора: „Ние се опитваме да изненадаме посетителя през цялото време, “ каза тя.

Уредникът Елиза ван ден Берг беше тази, която, когато се върна от кратка почивка, забеляза, че кутиите са изчезнали. Тя ги потърси наоколо, като вече знаеше какво може да се е случило и ги извади от торба за боклук точно навреме, преди да бъдат изхвърлени. „Поставихме творбата на по-традиционно място, на пиедестал, за да може да си почине след приключението“, обясни по-късно Бъдинг, подчертавайки, че няма „никакви обвинения“ към служителя, който току-що е започнал работа в музей. „Той просто си вършеше работата“, каза тя в изявление.

Сиецке ван Зантен , директор на музея, каза: “Нашето изкуство насърчава посетителите да видят ежедневните предмети, в нова светлина. Като показваме произведения на изкуството на неочаквани места, ние засилваме това изживяване и държим посетителите на щрек”.

„Имайки това предвид, кутиите едва ли ще останат на традиционния си пиедестал за дълго“, каза Бъдинг: „Трябва да помислим сериозно къде точно да ги поставим след това.“

 

Източник: LA RAZON

Споделете:
Предишна публикация: Австриец отсече пениса си след употреба на вълшебни гъби

8 октомври, 2024

Следваща публикация: Достигнали сме максимума на продължителността на живота

8 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини