Връх Еверест е с 50 метра по-висок, отколкото трябва да бъде

Връх Еверест е с 50 метра по-висок, отколкото трябва да бъде
  • 1 октомври, 2024
  • Свят

Всеки знае, че Еверест е най-високата планина на планетата. Той се превърна в един от най-емблематичните върхове в света, ако не и в най-известния, но все още крие тайни. Ново проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience, предполага, че Еверест е с 15 до 50 сантиметра по-висок, отколкото трябва. Тектониката на плочите ни казва, че планинските вериги растат, защото една континентална плоча припокрива друга, набръчквайки и натрупвайки земната кора в ивица от повърхността. Растежът на тази планина обаче крие друг, по-малко известен механизъм.

Еверест, най-високият от осемхилядниците, е с височина 8849 метра. Следващият най-висок в диапазона е K2, който е с 250 метра по-нисък. Това може да не изглежда много, но е странно голяма разлика, ако вземем предвид, че вторият, третият и четвъртият най-високи върхове в диапазона (K2, Kangchenjunga и Lhotse) се различават един от друг само със 120 метра.

2 милиметра годишно

Учени от Китайския университет по геонауки и Университетския колеж в Лондон са открили ключа към тази странна височина. Процес, който добавя към тектониката на плочите в продължение на 89 000 години, за да накара Еверест да расте с допълнителни 2 милиметра на година. Може да не изглежда много, но за тези десетки хиляди години 2 милиметра е достатъчна разлика. Ако се замислите, през целия живот на човек (около 80 години) Еверест ще бъде 16 сантиметра по-висок.

Разбира се, този растеж не винаги е бил с еднаква скорост, това, което знаем, е кога е започнал и скоростта, с която върви днес. По думите на Адам Смит, докторант по науки за Земята в Лондонския университетски колеж: „Връх Еверест е забележителна планина, пълна с митове и легенди, и продължава да расте. Нашето изследване показва, че тъй като близката речна система се задълбочава, загубата на материал кара планината да се издига още по-високо. С други думи, реката ерозира земната повърхност, отнасяйки част от материала и осветявайки планината.

Към което Матю Фокс добавя: „Връх Еверест и съседните му върхове растат, защото изостатичният отскок ги издига по-бързо, отколкото ерозията ги износва. Можем да ги видим да растат с около два милиметра годишно, с помощта на GPS инструменти и сега разбираме по-добре какво стимулира този растеж.

Река Арун

Виновникът за този растеж следователно е река, наречена Арун, която друг от изследователите, д-р Джин-Ген Дай от Китайския университет по геонауки, описва така: „В района на Еверест има интересна речна система. Река Арун тече на изток на голяма надморска височина с плоска долина, след което рязко завива на юг като река Коси. Надморската височина намалява и става по-стръмна. Тази уникална топография, показваща нестабилно състояние, вероятно е свързана с изключителната височина на Еверест. Преди 89 000 години Арун се свързва с Коси, поставяйки началото на пренасочването на пътя, по който тече реката. По този начин в продължение на хилядолетия Арун е издълбала значителна клисура по бреговете си, носейки милиарди тонове почва и утайки, изсветлявайки планината и допринасяйки за необичайния й бърз растеж. Сега, когато разбираме по-добре това взаимодействие между ерозията и възходящия натиск на земната мантия, ние знаем малко повече за най-емблематичната планина в света.

 

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: Румъния с мащабен проект за опазване на Дунав

1 октомври, 2024

Следваща публикация: Защо Италия и Швейцария преначертават границaтa си

1 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини