Уредите изхвърлени за скрап съдържат благородни метали и струват много

Уредите изхвърлени за скрап съдържат благородни метали и струват много
  • 30 септември, 2024
  • България

Плочите на някои домакински уреди съдържат благородни метали, които могат да бъдат извлечени по нова технология

Един от най-големите проблеми днес по отношение на обработката на отпадъците и всички домакински уреди, които се изхвърлят, е рециклирането им. Тези предмети са доста сложни, тъй като включват метали, пластмаси и опасни химически вещества като живак и олово. А отделянето на всеки от компонентите им изисква напреднали и много скъпи технологии.

Също така си струва да се спомене, че електронните устройства са обект на планирано остаряване, което генерира големи количества отпадъци, надвишаващи капацитета на съоръженията за рециклиране. В тази връзка изследователи от ETH Zurich са открили иновативен и екологичен начин за извличане на благородни метали от електронни отпадъци.

Какво включва методът за извличане на злато от компютри?

Интересното е, че този метод използва протеинови фибрилни гъби, получени от вторични продукти от хранителната промишленост, по-специално при производството на сирене. Този материал позволява златото да бъде извличано от дънните платки на старите компютри, по ефективен и екологичен начин.

Процесът включва денатуриране на серумни протеини, при киселинни условия, при висока температура, за създаване на протеинови нанофибрили, които след това се изсушават, за да образуват гъба. След което гъбите се поставят в йонизиран метален разтвор, който привлича и събира златните йони, присъстващи в електронните отпадъци. Накрая, гъбите се нагряват, за да се редуцират събраните йони, в златни частици, което позволява на метала да се стопи в късчета. По този начин, според списанието Advanced Materials, изследователите са успели да извлекат 450 милиграма, 22-каратово злато само от 20 компютърни дънни платки. Това разкрива, че процесът има потенциала да превърне електронните отпадъци в източник на благородни метали, решавайки ключов екологичен проблем, като същевременно генерира значителна икономическа полза.

Въздействие върху управлението на електронните отпадъци

Този пробив може да бъде много голям, в епоха, в която търсенето на метали като златото продължава да расте, а в същото време електронните отпадъци продължават да се натрупват, с тревожна скорост. Изследователите се надяват, че този подход може да бъде разширен, за да се възстановят други ценни метали, присъстващи в електронните отпадъци, което допълнително ще повиши неговата икономическа жизнеспособност и екологична устойчивост.

 

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: Ползите от 4-дневната работна седмица

30 септември, 2024

Следваща публикация: Румъния с мащабен проект за опазване на Дунав

30 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини