Европейската комисия препоръчва да се забрани пушенето на терасите в барове и ресторанти

Европейската комисия препоръчва да се забрани пушенето на терасите в барове и ресторанти
  • 18 септември, 2024
  • Свят

Европейската комисия (ЕК) препоръча във вторник държавите-членки да разширят зоните без тютюнев дим, до места за отдих на открито, „където има вероятност да се събират деца“.

В изявление ЕК заяви, че се стреми да „защити по-добре населението на ЕС, особено децата и младите хора“ и също така препоръча разширяване на забраната за пушене до места на открито, като обществени зони за игра, открити пространства, принадлежащи на здравни и образователни центрове, обществени сгради, транспортни спирки и гари.

В тази ревизия на Препоръката на Съвета относно среда без тютюнев дим, публикувана през 2009 г., Брюксел също съветва държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да включат нагреваемите тютюневи изделия (HTP) и електронни цигари, към забраната. Защото според Брюксел все по- често се използват от много млади потребители. „Тези продукти са увеличили значително своя пазарен дял и често се предлагат на пазара, с подвеждащи твърдения за тяхната предполагаема безопасност или ползи, като инструменти за отказване от тютюнопушенето. Въпреки това, потенциалните им вредни ефекти са сериозни, техните потребители могат да станат пристрастени към никотина“, посочва ЕК.

Комисията отбелязва, че нейните препоръки идват точно след като Световната здравна организация (СЗО) подчерта отрицателните ефекти от излагането на пасивни емисии от тези продукти, включително значителни респираторни и сърдечно-съдови проблеми. Комисията призовава страните членки да засилят международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, приети в целия ЕС. Брюксел ще отпусне директна субсидия от 16 милиона евро от програмата EU4Health и 80 милиона евро от програмата Horizon за засилване на контрола върху тютюна и никотина, както и за превенция на пристрастяването. ЕК ще „разработи набор от инструменти за превенция на здравето, на децата и младите хора“.

Комисията припомня, че здравната политика е държавен въпрос „ държавите членки са приканени да прилагат тези препоръки, чрез собствените си политики, както сметнат за добре, т.е. като вземат предвид своите национални нужди“. Тези предложения са част от европейския план „Победете рака“, който си поставя за цел, постигането на поколение без тютюн, до 2040 г. Дата, до която според този проект по-малко от 5% от населението трябва да консумира тютюн.

Тютюнът е основният рисков фактор за рак и повече от една четвърт от смъртните случаи от рак в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на тютюнопушенето.

 

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: Резистентни бактерии може да убият 39 милиона души до 2050

18 септември, 2024

Следваща публикация: Лекари без граници напусна Русия

18 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини