Септемврийската суперлуна ще съвпадне с лунно затъмнение

Септемврийската суперлуна ще съвпадне с лунно затъмнение
  • 16 септември, 2024
  • Свят

Феноменът ще се случи между нощта на вторник, 17 септември, и ранните часове на сряда, 18 този месец.

Този септември ще имаме възможността да наблюдаваме впечатляващ небесен спектакъл, частично лунно затъмнение. Тези природни събития са нормални и обикновено се случват около три пъти годишно. Но фактът, че лунното затъмнение ще се случва по време на суперлуние, е нещо много по-впечатляващо.

Това частично лунно затъмнение, което ще се вижда в Северна и Южна Америка (с изключение на Аляска), Европа, по-голямата част от Африка, Западна Азия и части от Антарктида, ще се случи в нощта на вторник, 17 септември, и ранната сутрин на сряда, 18 септември. Когато нашият спътник, луната ще изглежда доста по-голям от обикновено.

Затъмнението ще може да се направи с невъоръжено око, тъй като няма рискове за здравето, нито ще изисква някакъв вид специална апаратура. Всеки, които желае ще може да стане свидетел на това изключително природно явление.

Когато настъпва лунно затъмнение?

Лунните затъмнения се случват, когато Земята застане между Слънцето и Луната, хвърляйки сянката си върху лунната повърхност. Този вторник Луната ще бъде частично скрита, създавайки уникален визуален ефект, който е очаровал човечеството от хилядолетия.

В този случай затъмнението ще бъде видимо в цяла Европа през нощта и ще предложи възможност да наблюдаваме как нашият естествен спътник преминава през фазите на сянката, на Земята. Това е феномен, който е не само визуална наслада, но и възможност за отразяване на космическите цикли.

 

 

Източник :La Razon

 

Споделете:
Предишна публикация: В Казахстан започнаха Номадските игри

16 септември, 2024

Следваща публикация: 50 хиляди гласуват за Птица на годината, печели застрашен вид

16 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини