Инсулиновата резистентност увеличава риска за 26 заболявания

Инсулиновата резистентност увеличава риска за 26 заболявания
  • 9 септември, 2024
  • Свят

Последно проучване показва, че инсулиновата резистентност се асоциира с увеличен риск от 26 заболявания и ранна смърт при жените и  понижен риск за 5.

Инсулинова резистентност означава, че клетките в мускулите, мастните клетки и черния дроб не могат да отговарят адекватно на хормона инсулин, което значи, че не могат да усвояват глюкозата от кръвта както трябва.

Причините за инсулиновата резистентност не са напълно изяснени, но се знае, че наднорменото тегло и липсата на физическа активност са сред основните фактори, които допринасят за това състояние. То играе роля в диабета, а ново изследване показва, че е свързано с над 26 заболявания.

„Показваме чрез оценка на степента на инсулинова резистентност, че е възможно да се идентифицират лица, които са в риск от развитие на затлъстялост, хипертония, сърдечни заболявания, подагра, ишиас и др.“ казва основният автор на изследването, Жинг У, от Жинан, Китай.

„Това ни дава основа за предприемане на ранни мерки за намаляване на риска от заболявания и също предлага нови идеи за превенция и лечения.“ казва още тя.

Проучването ползва данни за 430 хиляди участници от база данни, която съдържа генетична, медицинска и друга информация. Участниците са на възраст между 40 и 69 г. и имат данни за инсулинова резистентност по ТуG индекс, който се изчислява на базата на кръвната захар и нивата на мазнини, включително холестерол.

Най-високите нива на този индекс са сред мъжете, пушачите, по-възрастните индивиди и хората, които са по-малко физически активни, както и тези, които имат затлъстяване.

Проследени са данните за пациентите за 13 години.

„Установихме, че всяко нарастване с една единица в инсулиновата резистентност води до повишен риск за подагра при 65 % от хората и понижен риск от Паркинсон при 16 %.“ казва У.

Инсулиновата резистентност се свързва най-вече с повишен риск от диабет, със 166 % увеличение на риска.

Други състояния, за които има повишен риск, са депресия, проблеми със съня, бактериални инфекции, панкреатит, затлъстяване, болки в гърба, бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания.

Понижен е рискът за анемия, Паркинсон и остеопороза. Изследователите установяват, че всяка единица повишение на инсулиновата резистентност при жените води до 11 % по-висок риск от смърт, докато при мъжете няма такава връзка.

Проучването не казва какви са действията, за да се намали инсулиновата резистентност, но според предишни изследвания, промени в ежедневието, като редовна физическа активност и балансирана диета с ниско съдържание на добавена захар и по-малко рафинирани въглехидрати може да помогнат.

Източник: Europost

Споделете:
Предишна публикация: Най-красивите, есенни уикенд дестинации за 2024

9 септември, 2024

Следваща публикация: Гугъл загуби обжалването на глобата от 2.4 милиарда евро

9 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини