Най-горещото лято в историята, а вероятно и най-горещата година

Най-горещото лято в историята, а вероятно и най-горещата година
  • 6 септември, 2024
  • Свят

Горещи вълни, екстремно време, рекордна суша. Това са част от нещата, с които ще запомним 2024 г., а според Услугата Коперник, която се занимава с климатични изследвания, това е най-горещото лято в историята, а може да се окаже и най-горещата година досега.

Втората „титла“ не беше сигурна, понеже август 2023 г. беше изключително горещ, но август 2024 г. се оказа още по-горещ. Според директора  Коперник, Карло Буонтемпо, 2024 г. няма да бъде най-топла, само ако се случи значимо охлаждане през оставащите месеци, което е малко вероятно.

Лятото, определено като месеците юни, юли и август е със средна температура 16.8 градуса, което е с 0.03 градуса по Целзий по-топло отколкото предишният рекорд, който беше миналата година.

Коперник има запис от 1940 г. насам, но британски и японски източници проследяват температурата от средата на 19 век и ако се включат, последното десетилетие е най-горещото откакто се водят записи, а вероятно и за последните 120 000 години.

Август от 2023 г. и сегашния са най-горещите месеци август, а юли беше малко по-хладен от миналия. За сметка на това, юни беше много по-горещ от 2023 г. и така средно цялото лято е по-топло.

„Това, което тези цифри показват е как климатичната криза затяга хватката си около нас.“ казва Щефан Рамщорф, изследовател на климата в института по климатични изследвания на Потсдам.

Част от затоплянето през миналата година, а и донякъде през тази може да се припише на Ел Ниньо, временното явление в Тихия океан, чиито ефекти могат да се усетят по цялата планета, но и без тези ефекти, средната повърхностна температура на планетата се увеличава и основна причина за това е нарастването на парниковите газове в атмосферата, основен източник на които е човешката цивилизация.

Според директора на Коперник, не е изненадващо че това се случва и ще продължава да се случва. Обратното на Ел Ниньо явление, Ла Ниня, може да доведе до известно охлаждане, което значи, че последните месеци от годината може да не постигнат рекорд, но общата тенденция ще се запази.

Рекордите обаче не са само цифри. Времето наранява хората. Горещините са опасни както за живеещите в гардовете, така и за тези в по-изолираните райони, заплашват да навредят на екосистемите и океана, а с увеличаване на температурите, ще се увеличават и опасните явления като бури, наводнения, екстремни суши.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Два типа замърсяване, които се свързват с повишен риск от безплодие

6 септември, 2024

Следваща публикация: Защо времето се забързва с времето

6 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини