Папата пристига в Индонезия, страната с най-много мюсюлмани в света

Папата пристига в Индонезия, страната с най-много мюсюлмани в света
  • 3 септември, 2024
  • Свят

На 87 години Франциск започва най-дългата си папска обиколка.

Папа Франциск кацна във вторник в Джакарта, столицата на страната с най-голям брой мюсюлмани в света. Първата дестинация от обиколката му в Азия, която ще го отведе и до Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур. Това е най-дългото му пътуване до момента и ще продължи до 13 септември.

Полетът на Ita Airways, превозващ папата, делегацията на Ватикана и 75 журналисти, кацна на международното летище в Джакарта малко преди 11:30 сутринта местно време, във вторник (04:30 GMT) след 13-часов полет, както беше планирано, съобщава Efe.

Папата беше посрещнат на летището от индонезийския министър по религиозните въпроси Якут Чолил Кумас и ще почива до края на деня, за да свикне с часовата разлика. Официалният дневен ред ще започне в сряда, в нунциатурата, където той ще поздрави някои имигранти и бедни хора, за които се грижи общността на Sant’Egidio в страната.

Според индонезийските власти около 4300 войници и 4700 полицаи и снайперисти, ще гарантират безопасността на папата по време на различни събития в азиатския архипелаг, между 3-ти и 6-ти септември. Висшият католически представител е на 87 години и с крехко здраве, ще бъде придружен и от членове на швейцарската гвардия от Ватикана.

Това е третият папа, който посещава Индонезия, след Павел VI през 1970 г. и Йоан Павел II през 1989 г. Очаква се папата да подчертае диалога с исляма и религиите в архипелага, както и борбата срещу изменението на климата. По време на посещението си Франциск ще се срещне с отиващия си президент Джоко Видодо и религиозни представители, като същевременно ще участва в междурелигиозно събитие в джамията Истиклал в Джакарта и ще отслужи литургия на стадиона Гелора Бунг Карно, където се очаква да присъстват 80 000 души.

Католиците съставляват едва 3,1 процента от 270-милионното население на Индонезия, но това все още е третото по големина католическо население в Азия след Филипините и Китай. Докато мюсюлманите съставляват 89,4 процента. Индонезия, която като цяло практикува умерена форма на исляма, е свидетел на нарастване на влиянието на радикални групи през последните две десетилетия, въпреки, че те са по-малко активни през последните години. Франциск, чиито проблеми с придвижването го принуждават да използва инвалидна количка, ще продължи азиатската си обиколка в Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур до 13 септември, отбелязвайки най-дългото пътуване на неговото папство.

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: Тайланд поведе битка срещу вид риба тилапия

3 септември, 2024

Следваща публикация: Откриха бронзова статуя, потънала с Титаник и смятана за изчезнала

3 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини