В много марки шоколад са открити опасни нива на тежки метали

В много марки шоколад са открити опасни нива на тежки метали
  • 12 август, 2024
  • Свят

Шоколадът е обичан от почти всички, а черният се счита за най-здравословен. В най-чистата си форма, той съдържа антиоксидантни съединения, наред с други висококачествени хранителни вещества. Това е свързано с много ползи за здравето, като поддържане на форма, забавяне на стареенето или намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като кръвни съсиреци. Въпреки това, последните проучвания обърнаха внимание на потребителите, предупреждавайки за това, което те нарекоха “по-тъмната страна” на черния шоколад.

Ново проучване, публикувано в научното списание Frontiers in Nutrition, установи, че обезпокоителен процент от продуктите с какао и тъмен шоколад, намиращи се по рафтовете на магазините, съдържат тежки метали в нива, надвишаващи указанията. Тежките метали в токсични количества са свързани с широк спектър от здравословни проблеми. Те засягат особено децата и бременните жени, тъй като могат да причинят проблеми в развитието. Те могат също да причинят проблеми, засягащи имунната и нервната система, да причинят хипертония, увреждане на бъбреците или репродуктивни проблеми.

Всички обичаме шоколад, но е важно да го консумираме в умерени количества, точно както други храни, които съдържат тежки метали, като риба тон и немит ориз“, казва Лий Фрейм, професор в Училището по медицина и здравни науки към Университета Джордж Вашингтон, в САЩ. „Въпреки, че не е практично напълно да избягвате тежките метали в храните, трябва да внимавате какво ядете и колко.“

От 2014 г. до 2022 г. изследователите на GW са закупили и анализирали 72 какаови продукта, които включват тъмен шоколад. Всички продукти са с произход от САЩ и са били местно или европейско производство. Те бяха закупени чрез онлайн търговци на дребно, като Amazon или iHerb, във физически магазини, разположени в САЩ и на уебсайтовете на производители или дистрибутори.

Изследванията за замърсяване с олово, кадмий и арсен, се провеждат в продължение на 8 години. Всички са за тежки метали, които представляват опасност за здравето, в големи количества.

43% от изследваните продукти превишават максимално допустимата доза олово, а 35% надвишават максимално допустимата доза кадмий. Положителното е, че нито един от продуктите не надвишава максимално допустимата доза арсен. Изненадващо продуктите, етикетирани като органични, показват по-високи нива на олово и кадмий, от неорганичните. Праговете, използвани за оценка на замърсяването с тежки метали, са определени на максимално допустимите дози (MADL). Безопасните нива на олово, кадмий и арсен, са 0,5 mcg/ден, 4,1 mcg/ден и 10 mcg /ден. Нивата на IRL, определени от FDA (Администрацията по храните и лекарствата на САЩ), също бяха взети под внимание.

Опасно ли е да се яде черен шоколад от супермаркета?

Замърсяването с тежки метали, в повечето от анализираните продукти „може да не представлява риск за обикновения човек, когато се консумира в малки количества“. Въпреки това, консумацията на повече от една порция на ден и/или в комбинация с други източници на тежки метали (напр. морски дарове) може да доведе до надвишаване на максимално допустимото ниво.

Това означава, че може да се натрупа в организма. Храните с високи нива на олово могат да включват животински храни, които могат да биоакумулират тежки метали (миди, месо от органи) и храни или билкови добавки, отгледани в замърсена почва и/или внесени от страни с по-малко регулиране . Потребителите трябва да са наясно с потенциалните рискове, особено с какаови продукти, етикетирани като органични, тъй като те могат да имат по-високи концентрации на тежки метали. Припомняме, че обикновено се предполага, че черният шоколад има ползи за здравето, включително сърдечно-съдово здраве, когнитивна ефективност и хронично възпаление.

 

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: „Масова депортация“ заема централно място в кампанията на Тръмп

12 август, 2024

Следваща публикация: Кой запали пожара в ядрената централа в Запорожие

12 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини