Как да попречим на ИИ да се обучава върху съдържанието ни

Как да попречим на ИИ да се обучава върху съдържанието ни
  • 9 август, 2024
  • Свят

Досега имахме ад блокери, които пречат на рекламите да стигат до нас, а вече изглежда са ни нужни ИИ блокери, за да спрат ИИ компаниите да ползват съдържанието ни за да си обучават моделите.

Така, американската компания Cloudflare създава бутонче (функционалност) за потребителите на уебсайтове, което може да спре ИИ кроулърите да ползват данните ви. Това са автоматични системи или ботове, които обикалят интернет, разбира се след съответната настройка и събират каквито данни им е казано да събират, за да може после моделите ИИ да се обучават с тези данни.

„Помогнахме на хората да се защитят срещу събиране на данни от техните уебсайтове от страна на ботове.“ Каза Джон Греъм-Кънинг, изпълнителен директор по технически дейности на Cloudflare.

Когато има заявка към сайт, който се хоства от Cloudflare, те могат да видят кой прави заявката, включително и ИИ кроулърите, които се идентифицират като такива. Някои такива ботове се преструват на „истински“ потребители, когато достъпват уебсайта, така че Cloudflare създават собствен модел ИИ, който изчислява колко е вероятно заявката да идва от човек или от робот.

Блокирането на кроулъри като цяло става по-популярна дейност, според изследвания на независима група изследователи на ИИ, а тези ботове не са новост за онлайн пространството, но моделите ИИ имат нужда от все повече данни, за да се обучават и данните трябва да бъдат събрани.

Има и начини да спрете такива кроулъри ръчно, като има материали с инструкции, а много платформи предлагат опция да изключите споделянето на данни с трети страни.

Все още обаче няма интернет стандарт за даване на достъп на такива системи или за блокирането им. През септември ще се проведе международно събитие, на което Греъм-Кънинг казва, че има възможност да се зададе такъв и тогава ще бъде по-лесно да се контролира достъпа до съдържание от трети страни.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: 30 тона неизядена храна от Олимпиадата е преразпределена

9 август, 2024

Следваща публикация: „Масова депортация“ заема централно място в кампанията на Тръмп

9 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини