30 тона неизядена храна от Олимпиадата е преразпределена

30 тона неизядена храна от Олимпиадата е преразпределена
  • 8 август, 2024
  • Свят

30 тона неизядена храна от Олимпийското село е преразпределена към хранителни банки в Париж, казват организаторите.

Неизядената от спортисти, зрители и служители храна помага на нуждаещите се във френската столица, а и така се намаляват отпадъците от годна храна, което допринася за устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Организаторите на игрите отдавана казват, че тази Олимпиада ще бъде колкото се може по-екологично насочена, като в това се включват съдове за многократна употреба в основните ресторанти в Олимпийското село, по-зелени методи при строежа на съоръженията, например ползване на рециклирани материали и др.

„Това е част от наследството, върху което работим от самото начало.“ казва Жоржина Гренон, супервайзър по въглеродния отпечатък на игрите. Цел е този отпечатък да бъде наполовина на този от игрите в Лондон и Рио, тъй като тези в Токио бяха по време на пандемията, когато имаше сериозни ограничения за броят хора и засега са с най-малък такъв отпечатък.

„Работим, за да променим модела, по който се организират игрите. За нас, но и за бъдещи събития. И изхвърлянето на годна храна е едно от тези неща.“ казва още тя.

Изхвърлянето на годна храна е източник на емисии парникови газове по цял свят и макар да не сред големите източници на Олимпиадата, Гренон смята, че „е важно да бъдем изключителен пример в това и да поведем по пътя, като покажем как се прави и че е възможно.“

Намаляването на отпадъка годна храна става превантивно, като при създаване на менюто има три споразумения с отделни организации, че неизядената храна ще се събира и преразпределя.

Всеки ден се сервират около 40 хиляди ястия, на хиляди спортисти от 200 държави и територии.

Валери де Маржери, президент на едната от трите организации, които се занимават с преразпределяне на храната казва, че 10 милиона души във Франция нямат достатъчно храна. В същото време, страната изхвърля 10 милиона тона годна за консумация храна всяка година.

„Това е предизвикателството, трябва да кажем, че не може да позволим контейнерите за боклук да продължават да преливат с качествени продукти, а да има хора наблизо, които не могат да си позволят да се хранят адекватно.“ казва тя. До вторник, от Олимпийските събития са събрани 30 тона годна за употреба храна. Някои от тях са предадени на магазини в Париж, които продават с големи отстъпки и са насочени към хората с твърде ниски доходи.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Първите топлокръвни динозаври

8 август, 2024

Следваща публикация: Как да попречим на ИИ да се обучава върху съдържанието ни

8 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини