Афганистанска спринтьорка с послание относно правата на жените

Афганистанска спринтьорка с послание относно правата на жените
  • 5 август, 2024
  • Свят

Афганистанската спринтьорка, която завърши на последно място, използва състезанието, за да отправи послание към света и страната си относно правата на жените.

„Образование. Спорт. Нашите права. “ беше написано на ръка на гърба на състезателния номер на Кимия Юсофи и тя го показа на света.

„Боря се за страна, където дойдоха терористите. Ако те дойдат у вас, ще кажеш „Добре, махнете се, това е моята къща“. Как трябва да се чувствам аз? Те отнеха земята ми.“ Казва Юсофи след състезанието. „Никой в Афганистан не ги разпознава като правителство. Никой. Те не могат да говорят. Аз мога.“

Афганистан при управлението на Талибаните е най-репресираната страна в света относно правата на жените. От 2021 г. насам, Талибаните забраниха на момичета над 12 годишна възраст да посещават училище, забраниха университетското образование на жените и забраниха на жените да посещават редица публични места без придружител мъж.

Юсофи е на 28 г. и е част от 6-членния отбор на страната, с трима мъже и три жени, който би трябвало да демонстрира равноправието между двата пола, а МОК забранява на официални лица от Талибаните да присъстват на игрите.

Юсофи е родена в Иран по време на предишното управление на Талибаните, а родителите ѝ са бежанци. Тя се мести в Афганистан през 2016 г., за да представлява страната на Олимпиадата в Рио, след което участва и в Токио.

През 2022 г. се мести в Австралия, за да тренира там.

„Смятам, че Кимия е вдъхновение за жените, човечеството и света. Да имаш смелостта да имаш глас и да говориш и да заемеш позиция, когато последствията от това биха били катастрофални.“ казва треньорът ѝ, Джон Куин.

„За някои хора, [Олимпиадата] е за злато, сребро или бронз, за други е начин да заемеш позиция.“ казва още той.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Какви са причините за продължаващите безредиците в Англия

5 август, 2024

Следваща публикация: Руски трансджендър политик се отказа да си връща рождения пол

5 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини