Океанско течение може да се промени драстично в следващите 20 години

Океанско течение може да се промени драстично в следващите 20 години
  • 3 август, 2024
  • Свят

Ново проучване предполага, че важната атлантическа система от течения АМОС може да се измени до края на следващото десетилетие. Не търсете хавлията обаче, апокалипсисът пак ще се отложи, макар че ако се случи това събитие, то ще има необратими последици върху времето и климата по цялата планета и особено в Европа.

В последните години няколко проучвания показват, че системата, наречена съвсем не иронично АМОС (Atlantic Meridional Overturning Circulation) или Атлантическа меридионална обръщаща циркулация може да колабира, тъй като е отслабена от високата температура на океана, а солеността в някои области е изменена поради затоплянето.

Новото проучване, което минава през проверка, но още не е публикувано предполага, че такъв колапс ще има между 2037 и 2064 г. като най-вероятно е това да стане около 2050 г.

На фона на останалите ефекти от климатичните промени, като суша, наводнения или горещи вълни, ако АМОС се обърне, това ще обърка още повече климата, който познаваме, смятат изследователи.

АМОС пренася топла вода от южното полукълбо и тропиците и я разпределя из студената северна част на Атлантика. Студената вода на север пък потъва в по-дълбоките слоеве и се пренася на юг, като така водата се „обръща“. Този механизъм предпазва части от южното полукълбо от прекалено затопляне, а на север прави обратното – пречи на прекаленото охлаждане. Другата му изключително важна дейност е да разнася хранителни вещества, нужни за екосистемата.

Според модела, ако тази циркулация колабира, светът ще се промени неузнаваемо. В десетилетията след колапса, арктическия лед ще достига до южните брегове на Англия, средната температура в Европа и части от северна Америка ще падне, сезоните в Амазония ще се обърнат, като влажния сезон ще стане сух и обратно.

С досега натрупаните данни, изглежда че АМОС не просто ще колабира, а и моментът вече може да се прогнозира с над 50 % сигурност. Това още не означава, че със сигурност ще се случи, нито показва детайлите на този колапс. Океанските течения се движат от концентрацията на соли и температурата, които влияят върху налягането и така слоевете вода се придвижват един спрямо друг. В моделирането на колапса на АМОС все още има някои неясноти, така че както винаги, са нужни още изследвания. Едно обаче е ясно: климатът ни се изменя необратимо и доказателствата за това стават все повече.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Турция блокира достъпа до Инстаграм в страната

3 август, 2024

Следваща публикация: Какви са причините за продължаващите безредиците в Англия

3 август, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини