Две инжекции годишно предпазват от зараза с ХИВ на 100 %

Две инжекции годишно предпазват от зараза с ХИВ на 100 %
  • 25 юли, 2024
  • Свят

Две инжекции годишно, терапия, ползвана за лечение на СПИН, предпазват от заразяване на 100 %, сочи ново проучване сред жени и млади момичета. Проучването включва около 5000 души от Южна Африка и Уганда, а в контролната група, която приема хапчета, 2 % се заразяват.

Инжекциите са разработка на компанията Гилеад и са одобрени за употреба като лечение в САЩ, Канада, Европа и др. Сега, компанията иска да тества и мъже, преди да започне стъпки за получаване на разрешително за ползване и като превенция на заразяване.

Проучването се финансира от самата компания, като някои от изследователите са служители. Поради неочаквано успешните резултати, те спират проучването и предлагат инжекции и на контролната група.

Начините за предотвратяване на ХИВ, като ползване на презервативи или приемане на хапчета ежедневно често са проблем в района на Африка. Например, едва 30 % от хората от контролната група на проучването  успяват да приемат хапчетата всеки ден. Това обаче не е валидно за две инжекции годишно, смятат изследователите.

Засега компанията не допуска производство на тези инжекции, което да свали значително цената им, но предвижда програма, според която известен брой производители ще могат да произвеждат продукта на по-ниска цена.

Според ООН, е абсолютно необходимо да се договори производство на много по-ниски цени, за да бъде достъпно това лечение в страните нисък доход. Към момента, с цел лечение на СПИН, двете инжекции годишно струват 40 хиляди долара.

Според експерти, хората, които имат най-голяма нужда от превенция на ХИВ са жените и младите момичета, особено в района на Африка, където те са 46 % от новите инфекции, както и гей мъжете в страни, където хомосексуалните връзки са криминализирани.

Сегашното откритие е сравнимо с откриването на медикаментите, които превърнаха ХИВ инфекцията от смъртна присъда в хронично заболяване. Тогава, президентът на Южна Африка Нелсън Мандела отменя патента, за да може повече хора да имат достъп до лекарството и цената му спада от 10 хиляди долара до 50 долара за година.

Глобално с ХИВ се заразяват около 1.3 милиона души годишно, а около 600 хиляди умират от СПИН. Макар да има значителен прогрес и спад в заболелите, се отбелязва ръст на инфекциите в много региони.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Къде ще ни глобят ако пушим на плажа или уринираме в морето

25 юли, 2024

Следваща публикация: Как жителите на италианско градче помагат на кмета си да отслабне

25 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини