Оставката на Байдън отваря прозорец на надежда за ЕС

Оставката на Байдън отваря прозорец на надежда за ЕС
  • 23 юли, 2024
  • Свят

Столиците избягват да коментират Камала Харис, но смятат, че все още има партия, която да избегне втория мандат на Тръмп.

Европейският съюз приветства с облекчение оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара след седмици. Слабостта на кандидата на демократите постави президентството на САЩ на сребърен поднос за Доналд Тръмп. ЕС от месеци се опитва да асимилира връщането на Тръмп в Белия дом. През последните седмици европейските външни министерства започнаха не само да се тревожат, но и да изпадат в паника.

През последните часове похвалите за решението на Байдън се умножиха. „Той е взел много трудни решения, благодарение на които Полша, Съединените щати и светът са по-безопасни, а демокрацията е по-силна. Знам, че сте били водени от същите мотиви, когато обявихте окончателното си решение. Вероятно най-трудното в живота ви, “ Реагира полският премиер Доналд Туск.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес също изтъкна „усещането за държава“ и „високомислието“ в решение, което определи като „смело“. Същото прилагателно беше използвано от външния министър на Люксембург, Ксабие Бетел. Все още е твърде рано да се разбере дали алтернативен кандидат, избран почти в последния момент, ще успее да предотврати победата на Тръмп.

Брюксел не си позволява да демонстрира пристрастия. За момента единственият, който се изказа, е белгийският външен министър Хаджа Лахбиб, който описа Харис като „силна жена“.

Европейските външни министерства се опасяват, че втори мандат на Тръмп ще бъде още по-сложен и травматичен от първия. Като предупреждение към моряците, кандидатът за Белия дом избра за номер две Джей Д. Ванс, който категорично се противопоставя на продължаването на изпращането на военна помощ на Украйна и смята, че САЩ трябва да съсредоточат своите интереси за сигурност върху Индо-Тихия океан, а не върху Европа.

В предишния си мандат Тръмп знаеше как да се обгради с умиротворени фигури, които успяха да запазят дипломатическите канали отворени. Ако Тръмп беше лошото ченге, бившият министър на отбраната Джеймс Матис и бившият вицепрезидент Майк Пенс бяха добрите момчета.

Никой не очаква призиви за сътрудничество от Дж. Д. Ванс, сенаторът от Охайо, който представлява, изолационизма, който триумфира в Републиканската партия през последните години, след като беше погълнат от Тръмпизма. „Количеството боеприпаси, които можем да изпратим сега в Украйна, е много ограничено не само от волята или парите на Америка, но и от американския производствен капацитет“, каза той по време на последната Мюнхенска конференция по сигурността. След като гласува против пакета от 61 милиарда евро за страната, чието одобрение беше отложено с месеци, Ванс също предупреди, че „американците няма да толерират още една безкрайна война“.

Ако спечели изборите на 5 ноември, Тръмп ще се окаже в съвсем различено НАТО от този, което напусна. Добавени са още две членки, което удвои границите на НАТО с Алианса, а след нахлуването в Украйна много държави увеличиха значително разходите си за отбрана. Сега 20 от 32-те страни членки на военната организация изпълняват лимита от 2% от БВП. Тази сума все още може да изглежда недостатъчна за САЩ на този етап, тъй като тази цел беше поставена преди десет години, след като Русия нахлу в Крим . След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. ЕС беше принуден да направи геополитически скок. Има съмнения относно обхвата, но признава, че без САЩ защитата му е в опасност.

 

Източник :La Razon

 

Споделете:
Предишна публикация: Археолози смятат, че са открили папски комплекс, строен преди Ватикана

23 юли, 2024

Следваща публикация: Хиляди деца мигранти на Канарските острови са в тежко положение

23 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини