Новото правителство на Великобритания представи стратегията си

Новото правителство на Великобритания представи стратегията си
  • 18 юли, 2024
  • Свят

Новото лейбъристко правителство на Великобритания представи стратегията си за управление, обеща да успокои политиката, да намали цената на живота и разкри плановете си за „национално обновление“ по време на церемония по стартирането на работата на парламента.

В центъра на стратегията са стабилизирането на публичните финанси на страната и икономически ръст. Начело на правителство застава Киър Стармър, а стратегията беше обявена в реч, произнесена от Крал Чарлс III, макар да е написана изцяло от официални служители на новото управление.

„Моето правителство ще търси нови партньорства както с бизнеса, така и с работещите и ще помогне на страната да премине напред, след скорошните предизвикателства на цената на живота, като приоритизира създаването на богатство за всички общности.“ се казва в речта.

Стармър обеща смели промени в страната на умерена за данъкоплатците цена. Той желае да пази интересите както на бизнеса, така и на служителите, подкрепя големи инфраструктурни проекти и опазване на околната среда. Според анализатори обаче, подобен курс рискува да не задоволи никого.

В началото на речта, Стармър призовава за търпение, защото промяната изисква“ решителна, търпелива работа и сериозни решения“, а не лесни отговори и „пенкилера на популизма“.

Той обаче вярва в активната роля на държавата в обществения живот. Новото правителство представя 40 законопроекта – от такива, касаещи строежа на жилища, до национализация на железниците и декарбонизация на енергийната мрежа.

Икономическите мерки включват по-строги правила за корпорациите и закон, според който всички одобрени от правителство бюджети ще преминават през независима оценка. Целта на тази мярка е да се избегне хаоса, предизвикан от премиера Лиз Тръс, чийто пакет от непредвидени данъчни облекчения предизвика шок за британската икономика и прекрати управлението ѝ.

Правителство обеща по-силна защита за работниците, по-висока минимална заплата и защита за наемателите от внезапно изгонване.

Предвижда се повече власт за местните правителства и по-добър градски транспорт.

Правителство признава и „спешността на глобалните климатични предизвикателства“, което е промяна в сравнение с Консерваторите. Те се фокусираха върху експлоатация на петрол и газ. Предвиждат се освен увеличение на ВЕИ и по-строги наказания за компании, които умишлено увреждат околната среда като изсипват нерегламентирани отпадъци в реки, езера или морето.

В програмата на Стармър се предвижда и реформа на горната камара на парламента – камарата на Лордовете. Тя се състои от почти 800 членове, които са назначени, а не избрани, но сред тях има над 100 наследствени аристократи. Правителство смята да премахне някои от тях, които вече не са релевантни.  Предвижда се и да се „рестартират отношенията с европейските партьнори“ и няма да има промяна в подкрепата за Украйна.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Защо всички мразят сина на Уил Смит

18 юли, 2024

Следваща публикация: Продадоха на търг скелет на динозавър за 44 милиона долара

18 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини