Кметът на Париж се изкъпа в Сена

Кметът на Париж се изкъпа в Сена
  • 17 юли, 2024
  • Свят

След месеци на очакване и обещания, кметът на Париж, Ан Идалго, най-накрая се изкъпа в река Сена, девет дни преди началото на Олимпийските игри, които ще се проведат във Франция. Тя се облече в неопренов костюм и се хвърли във водата  близо до сградата, където се намира офисът ѝ. Директорът по организацията на Олимпиадата, Тони Естангет се присъедини към плуването. Преди тях обаче, френският спортен министър Амели Оде-Кастера се изкъпа в Сена в миналата събота, също с неопренов костюм.

Това е част от усилието на властите в Париж да демонстрират, че реката вече е много по-чиста и безопасна за плуване, той като се предвижда някои от състезанията на Игрите да се проведат там, ако концентрацията на потенциално патогенни Е. коли и енетрококи спадне под допустимите норми.

Притесненията са, че нивата на замърсяване са твърде високи и това няма да стане. От април насам се правят ежедневни измервания, като нивата все още не са в допустимите норми, но организаторите отчитат значително подобрение и очакват, че ако няма значителни дъждове, водата в реката ще е достатъчно чиста за спортистите,

На церемонията по откриването на Игрите се предвижда парад по реката, а частта с плуването от триатлоните на Олимпиадата и Параолимпиадата, както и плувния маратон ще се проведат там.

Плуването в Сена е забранено от над 100 години поради бактериално замърсяване, а от 2015 г. насам се полагат усилия за почистването ѝ. Ан Идалго отложи плуването си, което беше предвидено за юни, поради неочакваните изброи, които се проведоха в страната.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Откриха пещера на Луната, която може да се ползва в бъдещи мисии

17 юли, 2024

Следваща публикация: Защо всички мразят сина на Уил Смит

17 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини