Откриха пещера на Луната, която може да се ползва в бъдещи мисии

Откриха пещера на Луната, която може да се ползва в бъдещи мисии
  • 16 юли, 2024
  • Свят

Изследователи потвърдиха, че на Луната има поне една пещера, недалеч от мястото, където кацат Нийл Армстронг и Бъз Олдрин – първите хора, достигнали Луната. По-важно е обаче, че е много вероятно да има стотици такива образувания, които могат да се ползват от астронавти в бъдещи мисии.

Новооткритата пещера е свързана с дълбока яма и се намира в Морето на спокойствието, на 400 км от локацията, където каца Аполо 11.

Открити са над 200 такива ями, които вероятно са се образували при колапс на тунел от лава.

За откритието са използвани данните от радара на Орбитъра на НАСА Reconnaissance. Данните разкриват само най-горната част от пещерата, която е около 40 метра широка и дълга десетки метри, може би повече.

„Лунните пещери са мистерия от над 50 години. Така че беше вълнуващо най-после да докажем съществуването им.“ казват изследователите.

Повечето от въпросните ями са открити в равнини с вулканичен произход, а е възможно ями да има и на южния полюс, където НАСА, а и не само, планира да кацне в близките години.

Възможно е на Луната да има още такива ями, както и тунелчета от лава, които не са разрушени. Те могат да се ползват от астронавтите за подслон от радиацията и космическото лъчение, както и от микрометеори. Освен това смятат изследователите, строеж на хабитати от нулата би било по-трудно и скъпо, така че такива пещери, дори ако се счита усилието за укрепването им, могат да предоставят по-добра възможност за начало на постоянното човешко присъствие на Луната.

Скалите, които се намират в пещерите пък не са повлияни от условията на повърхността и могат да помогнат за по-добро разбиране на образуването и развитието на Луната, особено вулканичната активност.

 

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Лаваца смята, че кафето ще поскъпне заради регулация на ЕС

16 юли, 2024

Следваща публикация: Кметът на Париж се изкъпа в Сена

16 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини