Дипломатически абсурд: Русия председателства обсъждане в ООН на руската атака над детската болница

Дипломатически абсурд: Русия председателства обсъждане в ООН на руската атака над детската болница
  • 10 юли, 2024
  • Свят

Ротационното председателство на Съвета за сигурност към ООН доведе до дипломатически абсурд: Русия, която пое председателството, да ръководи обсъждането на руската атака над детската болница в Киев. Така, председателят беше обвинен директно от останалите членове на Съвета.

Русия отрече, както винаги, когато е засегната цивилна инфраструктура и обвини Украйна.

„Господин председател, моля спрете войната. Вече продължава твърде дълго.“ каза представителят на Словения.

Американският представител, Линда Томас-Грийнфийлд, каза на колегите си, че Съветът се събира „защото Русия, постоянен член на Съвета за сигурност, настоящ председател на Съвета за Сигурност, атакува детска болница.“

„Дори като си помисля да изрека тази фраза, настръхвам“, добави тя.

Председателят, Василий Небенжия нарече критиката „вербална гимнастика“ и повтори, че Москва няма общо с атаката, а болницата е ударена от ПВО на Украйна.

„Ако това беше руски удар, нямаше да остане нищо от сградата.“ каза той. „Всички деца и повечето възрастни щяха да бъдат убити, не ранени.“

Ударът над болница Охмадит беше част от масирана атака с множество ракети над няколко града, като са убити поне 42 души, а ракетата е идентифицирана, както и има множество видеозаписи на удара.

По време на атаката, в болницата имало над 600 деца, като те са били заведени в бункера, но две операции не са били прекъснати и са загинали двама възрастни, сред които млад лекар и осем деца, а над 300 души са ранени.

Джойс Мсуя, която отговаря за хуманитарните дейности на ООН подчерта пред Съвета за сигурност, че умишлената атака на болници е военно престъпление. Тя нарече атаката от понеделник „част от много притеснителен модел на систематични атаки, които вредят на здравната система и друга цивилна инфраструктура в Украйна.“

От началото на инвазията през 2022 г., ООН потвърждава 1878 руски атаки, които засягат здравни заведения, персонал, транспортни средства, екипировка и пациенти.

Въпреки неоспоримите и масови доказателства, Русия продължава да твърди, че не атакува цивилна инфраструктура.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Преди срещата на НАТО, Столтенберг обеща силна подкрепа за Украйна

10 юли, 2024

Следваща публикация: Европейска страна ще наказва политиците за лъжа с нов закон

10 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини