Преди срещата на НАТО, Столтенберг обеща силна подкрепа за Украйна

Преди срещата на НАТО, Столтенберг обеща силна подкрепа за Украйна
  • 9 юли, 2024
  • Свят

Преди тридневната среща на върха на НАТО, за отбелязване на 75-годшинината от създаването на Алианса, страните-членки се подготвят да изразят солидарност с Украйна, а Генералният секретар, Йенс Столтенберг и американският Секретар по отбраната, Лойд Остин, обещаха да подсилят подкрепата за Украйна, за да отблъсне руската инвазия.

Двамата се срещнаха в Пентагона в понеделник, за да обсъждат действията пред безпрецедентните предизвикателства, най-вече руската война в Украйна и не пропуснаха да отправят критики към бруталната руска атака над детската болница в Киев.

„Точно днес видяхме ужасяваща ракетна атака срещу украински градове, която уби невинни цивилни, включително деца.“ каза Столтенберг и допълни, че по време на предстоящата среща ще се подсили подкрепата за Украйна.

„Русия трябва да разбере, че няма да може да ни победи с чакане.“ Каза още той.

Това е последна среща на върха за Столтенберг, тъй като той ще напусне поста си през есента, а срещата ще се състои в момент на притеснения относно двамата кандидат-президенти на САЩ – Тръмп, който има скептично отношение към НАТО и Байдън, за когото има съмнения, че е засегнато когнитивното му здраве поради напреднала възраст.

С тези притесненията, както и с нарастването на вота за крайнодесните в Европа, някои от които са откровено проруски настроени, въпреки уверенията на Столтенберг, Алиансът не изглежда истински обединен и предстои да разберем как и дали това ще се промени.

 

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: За да избегнем измами трябва да деактивираме тази функция в WhatsApp

9 юли, 2024

Следваща публикация: Дипломатически абсурд: Русия председателства обсъждане в ООН на руската атака над детската болница

9 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини