Избухна вулканът Етна, издадени са предупреждения

Избухна вулканът Етна, издадени са предупреждения
  • 5 юли, 2024
  • Свят

Вулканът Етна в Сицилия избухна, а се очаква и близкият Стромболи, който проява засилена активност, също да избухне.

Националният институт по геофизика и вулканология в Сицилия докладва, че пепелта от Етна достига 4.35 км височина. Като резултат е затворено въздушното пространство в близост и са отложени поне 90 полета.

Властите предупредиха, че това най-вероятно няма да е еднократно събитие.

„Италия, след Исландия има най-голяма концентрация на активни вулкани в Европа и една от първите страни в света по брой жители, изложени на риск от вулкани.“ се казва в изявление на Гражданска защита.

Те съветват местни и туристи да „следват инструкциите на властите, предадени по радио, телевизия и преса, по интернет и по горещите линии, които ще се създадат.“

Хората са инструктирани да не навлизат в забранените зони в близост до вулкана и да не доближават зоната на кратера, дори ако там няма активност, защото вулканичната активност се проявява внезапно, а и без такава е възможно отделяне на газове.

Забранен е и транспорта на две колела за 48 часа, а ограничението на скоростта е намалено до 30 км, поради вероятност от затруднена видимост поради пепелта.

Гражданска защита издаде и предупреждение за другия вулкан в Сицилия, Стромболи, който е популярна туристическа дестинация. Причината е забелязана  промяна в активността и при него.

Властите потвърдиха, че има планове за евакуация в случай на нужда, както и готовност от страна на пожарната служба, където са мобилизирани двойно повече служители.

Стромболи по принцип е в активно състояние през поседнете 90 години, като избухна през 2023 г. и през 2022г , но сегашните данни предполагат „рязка промяна“ в състоянието му.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Салатата „Цезар“ става на 100 години

5 юли, 2024

Следваща публикация: Юни чупи рекорда за горещина за 13-ти пореден месец

5 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини