Майкрософт нарушава антитръст законите на ЕС

Майкрософт нарушава антитръст законите на ЕС
  • 26 юни, 2024
  • Свят

Майкрософт е в нарушение на антитръст законодателството на ЕС като свързва приложението Тиймс с бизнес софтуера си.

Европейката комисия информира компанията, че според установеното при разследването, Майкрософт „ограничава конкуренцията“ като свързва Тиймс с основни приложения като Офис 365 и Майкрософт 365.

Така, според ЕК, може да се окаже, че Тиймс има „предимство за разпространение“, като не предлага на потребителите друг избор, освен да получат Тиймс, когато купуват офис софтуера. Това предимство се засилва и поради намалена възможност конкурентни софтуерни продукти да работят с тези на Майкрософт.

„Притеснени сме, че Майкрософт може би дава на собствения си комуникационен продукт, Тиймс, нечестно предимство пред конкуренцията, като го свързва с популярни инструменти за бизнес. А запазването на конкуренцията при софтуера за отдалечена комуникация е ключово и също така допринася за иновациите на този пазар.“ казва Маргрет Вестагер, Комисар по конкуренцията.

Майкрософт прави промени през миналата година, за да избегне глоба, като започва да предлага офис пакети без включен Тиймс на европейските си клиенти, но според ЕК, това не е достатъчно, за да се адресира проблема и трябва да се направи още за „възстановяване на конкуренцията“.

Сега, Майкрософт има възможност да отговори на обвиненията официално, преди комисията да приеме окончателното си решение. В зависимост от него, компанията може да бъде глобена с до 10 % от годишната си глобална печалба или да бъде принудена към конкретни решения, за да удовлетвори притесненията на ЕК.

ЕК започва разследването през юли 2023 г. след като конкурентна компания отпаря оплакване в Брюксел. Следват още официални жалби.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Най-големите музикални компании в съдебна битка срещу ИИ

26 юни, 2024

Следваща публикация: Първа въглеродна такса за отглеждане на добитък налагат в Дания

26 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини