ЕС с обвинения срещу Епъл по регулацията за дигиталните пазари

ЕС с обвинения срещу Епъл по регулацията за дигиталните пазари
  • 24 юни, 2024
  • Свят

Европейският съюз отправи първи обвинения по новата регулация за дигиталните пазари. Те са срещу Епъл, за възпрепятстване на достъпа до информация за по-евтини варианти на приложения, извън техния Ап Стор.

Според предварителните открития в разследването на Европейската комисия, ограниченията, които Епъл налага при ползването на Ап Стор нарушават Акта за дигиталните пазари на блока (DMA).

Тази регулация цели да предотврати именно подобни практики.

Комисията предприе разследване още през март, което включваше и отделно проучване на това дали Епъл предоставя на потребителите си възможност лесно да сменят дефолт браузъра си, а освен Епъл, Гугъл и Мета също бяха част от разследването.

Според DMA, разработчиците на приложения трябва да информират потребителите на приложенията, че има по-евтини опции и да им помогнат да ги открият.

Според становището на ЕК, Епъл имплементира правила за ползване на Ап Стор, които „възпрепятстват разработчиците свободно да предлагат на потребителите алтернативни канали за оферти и съдържание“.

Епъл ще има възможност да отговори на обвиненията и да си промени политиката до март 2025 г. В противен случай, ЕК може да наложи на компанията глоба от порядъка на до 10 % от глобалната печалба на Епъл, което са милиарди долари, или ежедневни по-малки глоби.

Комисията започна и паралелно разследване на договорите, които Епъл предоставя на разработчиците на приложения и открива „такса за основна технология“ от 50 цента, която Епъл налага на разработчиците за всяко сваляне на тяхно приложение извън Ап Стора им.

„Притеснени сме, че новият бизнес модел на Епъл прави много трудно за разработчиците да действат като алтернативни доставчици и да достигнат до потребителите на iOS.” каза Европейският комисар по конкуренцията, Маргрет Вестагер.

Според Епъл, през последните месеци са „извършени множество промени, за да се отговори на DMA и след като се получава обратна връзка от разработчиците и ЕК.“

„Уверени сме, че бизнес планът ни отговаря на закона и прогнозираме, че 99% от разработчиците биха платили същата или по-малка такса към Епъл при новите условия. Всички разработчици от ЕС, които работя с Ап Стор имат възможност да ползват капацитета, които въведохме, включително способност да насочват потребителите да извършват покупки по много конкурентни цени.“ се казва в изявление на компанията.

Работата с ЕК за спазване на регулацията продължава.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Измама в Лондон: наемат апартаменти, за да ги превърнат във ферми за канабис

24 юни, 2024

Следваща публикация: Най-големите музикални компании в съдебна битка срещу ИИ

24 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини