Възстановиха плаж на 2000 години, унищожен след изригване на Везувий

Възстановиха плаж на 2000 години, унищожен след изригване на Везувий
  • 21 юни, 2024
  • Свят

Древен плаж, унижен след изригване на вулкана Везувий през 79 г. пр. Хр. е възстановен и вече може да бъде посещаван.

Плажът се намира в археологическия парк Херкуланеум и се счита, че около 300 души са се опитали да се спасят там от бедствието, което се разиграва преди 2000 години. Предполага се, че са изчаквали там помощта, пратена от Рим.

Плажът се изследва от археолози в продължение на години, като са открити човешки останки и други артефакти, които разкриват информация за събитията. След като тези дейности приключват, плажът е възстановен и вече достъпен за посетители.

„Не беше само работа по възстановяването, но също и доста изследователска дейност.“ Казва директорът на археологическия парк Франческо Сирано.

Най-важното и интересно откритие в парка Херкуланеум е скелетът на „последния беглец“ – мъж на около 40 г., който е бягал към морето и е носел със себе си чанта с най-ценните си вещи.

Италианското министерство на културата работи по няколко възстановителни проекта, свързани с исторически локации, в близост до вулкани и откриват нови и ценни неща, които, смятат те, биха допринесли за социално-икономическото развитие на регионите, а и страната.

Локацията, където се намира този археологически парк е сред най-ценните в света в културно-историческо отношение, а паркът е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Активисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя

21 юни, 2024

Следваща публикация: Възможно ли е детство без смартфони

21 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини