Окончателно одобриха закона за възстановяване на природата

Окончателно одобриха закона за възстановяване на природата
  • 18 юни, 2024
  • Свят

ЕС окончателно добри отдавна чакания План за възстановяване на природата и започва имплементация в отделните страни.

Регулацията беше гласувана за първи път през миналото лято, но поради отхвърляне от страна на някои от държавите-членки, в продължение на месеци не се знаеше дали планът има бъдеще.

Новата регулация най-накрая беше одобрена на среща на министрите на околната среда в Люксембург, като получи подкрепа от 15 от 27 държави – минималното, за да бъде приета. Австрия беше страната, която промени позицията си, за да бъде възможно приемането на Плана. Това беше и последната стъпка и сега вече регулацията може да се прилага.

Планът за възстановяване на природата е част от силно противоречивата Зелена сделка, която е и най-амбициозната политика по опазване на биоразнообразието и климата в света.

В рамките на плана, държавите се задължават да възстановяват конкретни хабитати или видове, в рамките на една пета или 20 % от територията и акваторията на Европа до 2030 г.

Австрийският  министър на околната среда, Леонор Гевеслер гласува „за“ ,въпреки позицията на канцлера на Австрия, Карл Нехамер, от чието правителство е част.

„Съвестта ми казва безпогрешно, че когато залогът са здравето и щастието на бъдещите поколения, са нужни смели решения.“ пише Гевеслер в Екс.

Преди гласуването, Нехамер информира Брюксел, че вот „за“ от страна на Австрия, ще бъде незаконен, а по-късно от офиса на Канцлера казаха, че ще сезират Европейския съд, за да обяви вота за невалиден.

Според официални лица от Брюксел обаче, вотът е напълно законен и задължаващ, както е и в съответствие с европейките практики.

По новия закон, Европа ще трябва да възстановява хабитати, като гори, реки, поляни, влажни зони, езера, коралови рифове, за които се счита, че са в лошо състояние. Предвидени са и специални мерки за да се спре намаляването на броя насекоми опрашители, които са ключови за екосистемите.

Според най-голямата земеделска група в ЕС, планът няма ясна рамка и не може да се прилага на терен.

При първото му приемане, групи по опазване на околната среда и големи бизнеси настояваха, че регулацията е изключително важна в усилието да се адресират правилно климатичните промени и загубата на биоразнообразие. След преговори обаче, регулацията е изменена, най-вече от страна на ЕНП, заедно с консервативните представители, на основата на това, че би влошила сигурността относно хранителните ресурси и би навредила на земеделците.

Така, до 2030 г. ще се приоритизират хабитати, влизащи в мрежата Натура 2000. Макар там да са включени най-значимите хабитати и видове на Европа, извън полезрението ще останат всички останали екосистеми.

Концепцията за възстановяване на 30 % от всички пресушени торфени блата също претърпя корекции, като сега страните ще решават сами, а собствениците на частни имоти с такива зони няма да бъдат задължени да ги променят.

Не на последно място, възстановяването на каквито и да е площи може да бъде отменено в изключителни обстоятелства, ако процесът би намалил значително ползваната за земеделие площ, или има нужда от нея, за да се произвежда храна.

Въпреки разочарованието на групите по опазване на околната среда относно Плана за възстановяване на природата, той все пак е една стъпка напред към подобряване състоянието на екосистемите, от които всички зависим.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Териториалната цялост на Украйна е основата на мира според 78 страни

18 юни, 2024

Следваща публикация: Мароко напомня за проучвания за разширяване на кралството си

18 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини