Териториалната цялост на Украйна е основата на мира според 78 страни

Териториалната цялост на Украйна е основата на мира според 78 страни
  • 17 юни, 2024
  • Свят

Почти 80 страни, участници в мирната конференция в Швейцария се съгласиха, че териториалната цялост на Украйна е в основата на бъдещия мир. Въпреки това, някои ключови за войната държави не участваха в конференцията, което поставя много неизвестни пред дипломатическите усилия.

Конференцията се проведе в Швейцария, но без участието на Русия – причината за избухването на войната, в която загинаха стотици хиляди души.

Около 100 делегации присъстваха, като имаше и представители на държави, които не се включиха в декларацията след края на събитието, като Индия и Бразилия.

В документа, овен за мира в Украйна, се говори за ядрена безопасност, хранителна сигурност и размяна на затворници.

78 страни подписаха декларацията и се съгласиха, че според Хартата на ООН, „уважението към териториалната цялост и суверенитет…може и ще служи като основа за постягане на справедлив и продължителен мир в Украйна“.

Само два дни преди това, руският президент Владимир Путин предложи мир веднага, ако Украйна отстъпи окупираните региони и се съгласи да не се присъединява към НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства декларацията като „първи стъпки към мира“ и каза, че се обсъжда втора мирна конференция, без да уточнява кога и къде би могла да се проведе тя.

Не е ясно защо някои страни решиха да не се включат в декларацията, имайки предвид резолюцията на ООН от март 2022 г., подписана от 141 страни, която призовава Русия да изтегли войските си от Украйна.

„Много страни…искаха участието на представители на Руската Федерация“ каза Зеленски във връзка с легитимността на конференцията. „В същото време, мнозинството не желаят да се здрависват с тях…така че има различни мнения по света.“

Според Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК, мирът няма да се постигне в една стъпка, а Путин не е сериозен относно края на войната.

„Той настоява за капитулация. Той настоява за присвояване на украинска територия, дори територия, която не е окупирал.“ казва тя.

„Той настоява за разоръжаване на Украйна, оставяйки я уязвима за бъдеща агресия. Никоя държава не би приела подобни условия.“

Според анализатори, конференцията няма да има сериозно влияне върху войната, защото Русия не е поканена, а  Китай, основен, макар и неофициален съюзник на Русия, получи покана, но отказа да присъства.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Нов план за опазване на китовете: даваме им индивидуални права

17 юни, 2024

Следваща публикация: Окончателно одобриха закона за възстановяване на природата

17 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини