Явлението Ел Ниньо официално е неактивно

Явлението Ел Ниньо официално е неактивно
  • 14 юни, 2024
  • Свят

Явлението Ел Ниньо, което затопля части от Тихия океан, официално е неактивно, но влиянието му все още се усеща в различни части от света.

Ел Ниньо представлява естествен климатичен механизъм, който се проявява циклично и води до повишаване на температурата до над средната в тропическите райони на Пасифика в тази фаза. Той достигна връхната си точка към края на 2023 г. и началото на 2024 г. Явлението допринесе за големите горещини миналото лято, както и за някои от климатичните рекорди.

След преминаването на активната фаза от Ел Ниньо, явлението ще премине в следващата фаза, наречена Ла Ниня, но за момента тя все още не е започнала. Очаква се през септември да се активизира по време на сезона на ураганите.

Въпреки, че Ел Ниньо е неактивно, лятото едва ли ще е по-малко горещо от предходното. Очакват се високи температури и още рекорди, защото тези явления не са единствените, които оказват влияние върху температурата.

След по-сухия период на Ел Ниньо, обратното явление обичайно носи повече дъжд в някои райони на света, а в Атлантика, експертите предупреждават, че се очаква по-активен сезон на ураганите с по-интензивни бури и потенциално по-голям риск за крайбрежните райони.

Температурата в Атлантическия океан също достигна рекордни  стойности през 2023 г., което допринасяй за интензифициране на бурите.

Очаква се Ла Ниня да понижи малко температурата на океана, но това няма да се случи веднага след проявлението ѝ, поради големия топлинен капацитет на океаните.

Последната активна фаза на Ел Ниньо започна през юни 2023 г. и досега е най-силната в историята.

Явлението повлиява времето в много райони по света, като допринесе за рекордно ниски валежи в Южна Америка и исторически спад в нивото на река Амазонка. В части от Африка и САЩ пък имаше повишено количество валежи.

Все още не са установени напълно всички начини, по които Ел Ниньо повлиява глобалното време през този период на активност.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Започна срещата на G7, дават на Украйна 50 милиарда заем

14 юни, 2024

Следваща публикация: Нов план за опазване на китовете: даваме им индивидуални права

14 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини