САЩ отмени забраната на „Азов“ да ползва техни оръжия

САЩ отмени забраната на „Азов“ да ползва техни оръжия
  • 12 юни, 2024
  • Свят

САЩ отмени забраната за ползване на американски оръжия от страна на 12 Бригада от Специалните сили на Украйна, известена като „Азов“.

„Азов“ са сред най-ефективните и популярни бойци на Украйна, но преди войната на Русия, те са известни предимно с това, че са доброволчески отряд, който набира членове сред крайно-десните представители на обществото. САЩ забранява на „Азов“ да ползват техни оръжия преди години, отчитайки неонацистката идеология, зад която застават някои от основателите на отряда.

По-късно, „Азов“ става част от украинската Национална гвардия като 12 Бригада от Специалните сили, отхвърля обвиненията в екстремизъм, както и всички връзки с крайно дясното.

САЩ обичайно забранява предоставянето на своя екипировка и тренирането на чужди въоръжени групи или личности, за които има данни, че извършат нарушения на човешките права. Държавният департамент на САЩ обаче не открива доказателства за такива нарушения при „Азов“, според тяхно изявление.

„Това е нова страница в историята на нашия полк. „Азов“ става все по-силен, по-професионален и по-опасен за окупаторите.“ се казва в изявление на „Азов“.

До сега, „Азов“ не можеха да изпращат техни членове да участват в тренировъчни действия, нито да ползват оръжия, закупени с американски средства. Отмяната на забраната ще увеличи бойния капацитет на бригадата в труден момент за Украйна.

Москва редовно обвинява „Азов“ в принадлежност към нацистка идеология и обвинява членовете в различни престъпления, без да предоставя особени доказателства за това, а цялата група е обявена за терористична организация в Русия.

Полкът „Азов“ се формира през 2014 г. за борба срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източна Украйна. След като първият командир напуска в края на 2014 г., групата обявява, че се е „пречистила“ от нежелани елементи и от тогава се опитва да се отдели от ултра-националистическите си корени.

Бойците на „Азов“ изиграват ключова роля в защитата на Мариупол през 2022 г., като остават под обсада в продължение на седмици, барикадирани в завод за стомана. По-късно те се предават, за да запазят животите си, а няколко месеца след това се завърнаха вкъщи и на работа.

Те са почитани като герои в Украйна заради продължителната отбрана на завода, която се превърна в символ на издръжливостта и решителността на цялата украинска нация, но и заради цялостната си дейност като част от армията на страната.

Русия използва връзката на „Азов“ с екстремистка идеология, за да оправдава инвазията си, която е предполагаемо насочена срещу нацисти, а години преди инвазията, групи за човешки права обвиняват членове на „Азов“ в различни престъпления. Държаният департамент на САЩ преразглежда позицията, приета тогава защото не устанвяова подобни престъпления в настоящите действия на формацията.

 

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Бира от кока помага на Боливия да убеди света в ползата от растението

12 юни, 2024

Следваща публикация: Започна срещата на G7, дават на Украйна 50 милиарда заем

12 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини