Бира от кока помага на Боливия да убеди света в ползата от растението

Бира от кока помага на Боливия да убеди света в ползата от растението
  • 11 юни, 2024
  • Свят

Навсякъде в латинска Америка, ако видите бидони с накиснати в течност листа от кока, вероятно сте попаднали в лаборатория за производство на кокаин. Не такъв е случаят в Ла Паз, Боливия, където листата се киснат в бъчви, а течността се дестилира и се превръща в алкохол напълно законно. Сега, тази пивоварна се готви да пусне за продажба нова бира с екстракт от листа от кока.

Все още не е ясно как и дали тази бира ще напусне границите на Боливия, имайки предвид, че основната съставка е прекурсор на пристрастяващия наркотик кокаин.

Листата от кока се ползват в местните култури от неизвестен брой поколения, а Боливия е на трето място в света по тяхното производство. За съжаление, също е и на трето място по износ на кокаин. В последните години обаче, традициите на местното население се трансформират в продукти с добавени екстракти от кока и новата бира е точно това.

„Бирата може да е горчива, но със сладка нотка, която коката придава и така тава по-приятна.“ казва управителят на пивоварната, Адриан Алварез.

Това е трети продукт с кока на тази пивоварна, след водка и ром.

Тези продукти обаче се продават само на определени събития в Боливия и Перу, където е разрешено ползването на листата от кока, стига от тях да не се прави кокаин. За останалата част от света, листата от кока са наркотик и се включват в обичайните забрани за наркотиците.

Сега, правителството на страната се опитва да дестигматизира растението, за да може то да се изнася и продава и да подпомогне развитието на пазар за продукти с кока, които освен алкохол могат да са козметични продукти, паста за зъби, брашно и др. Този ход е резултат от решение на СЗО от миналата година, когато стартира изследване на листата на коката, за да се установят ползите от тях и да се започне процес по декриминализиция, както и от дългогодишната политика на бившия президент Ево Моралес.

В края на тази година  ще бъде представено първото изследване на листата на коката за медицински и хранителни свойства в рамките на тази инициатива, като то ще включва и усилията на Боливия да превърне листата кока в търговски продукт, както и ще определи максималното количество от алкалоида кокаин, който може да се съдържа в продуктите, предлагани на световния пазар.

Коката се отглежда на голяма надморска височина, а фермерите са известни като „кокалерос“ и са доволни от развитието на темата. За тях, дъвченето на листа кока, което е основният традиционен начин за употреба, е ежедневен навик, който те оприличават на пиенето на кафе по ободряващ ефект.

Според кокалеросите, ако листата се декриминализират в световен мащаб, износът ще доведе до ръст на икономиката на страната и подобряване на благосъстоянието им.

Цели градчета  се издържат като отглеждат кока, а само в Боливия има поне 70 хиляди кокалероси, които генерират 300 милиона долара всяка година. Продукцията се продава на едро законно, за да се ползва традиционно, като се дъвче, за религиозни церемонии, да се влага в различни продукти, които се продават като терапия за височинна болест, за подобряване на издръжливостта и за потискане на глада.

Кокалеросите в Боливия имат твърде малко други варианти да се издържат, но така допринасят за развитието на незаконната търговия с кокаин.

Различните мерки, предприемани за да се спре отглеждането на кока не водят до резултати, така че правителството на Боливия започва да  издава разрешителни на кокалеросите, а пренасочването на суровината към законната част от икономиката ще допринесе за развитието на страната.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Защо е важно да ползваме слънцезащитен крем не само на плажа

11 юни, 2024

Следваща публикация: САЩ отмени забраната на „Азов“ да ползва техни оръжия

11 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини