Градово зърно колкото ананас ще се бори за нов рекорд

Градово зърно колкото ананас ще се бори за нов рекорд
  • 6 юни, 2024
  • Свят

В Тексас, ентусиасти ловци на бури откриват масивно градиво зърно, което ще се бори поне за щатски рекорд. Леденото парче е с дължина 17.8 см и е намерено след като интензивна буря преминава от там.

Вал Кастор, един от откривателите и дългогодишен ловец на бури казва, че градовото зърно е с размер на ананас.

„Това е най-голямата градушка, която някога съм виждал, а следя бури от повече от 30 години.“ казва Кастор.

Той разказва, че от тази буря са паднали няколко градови зърна колкото топка за голф, а едно от тях е напукало предното стъкло на колата му. След това е забелязал голямото парче лед встрани от пътя.

За да постави рекорд, размера на градовото зърно трябва да бъде потвърден от изследователи. Най-голямото градово зърно, открито в САЩ е с диаметър 27 см, тежи 907 грама и е намерено през юли 2010 г.

Градушката е типично явление за гръмотевични бури не само в САЩ, а и навсякъде по света. За да се образува градушка, трябва да има подходящи условия – достатъчно частици, върху които да се отлага водна пара, достатъчно ниски температури, за да замръзне тя, както и достатъчно мощни възходящи движения, за да задържат градовите зърна достатъчно дълго, преди да паднат от облака под влияние на гравитацията.

Падайки, градовото зърно може да преодолее гравитацията и ако е достатъчно дребно, може да се стопи по пътя си надолу и да падне като дъжд. Ако обаче има силен въздушен поток нагоре, то ще се издигне пак към високите части на облака, където температурата достига до минус 20-40 градуса и при всяко такова „пътуване“ около него ще се образува нов слой лед. При повече влага и силни възходящи движения за продължителен период, в облачната клетка могат да се образуват такива големи парчета лед.

 

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Как интернет пристрастяването вреди на мозъка

6 юни, 2024

Следваща публикация: Ранно пенсиониране за полицейските служители в Испания

6 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини