Двойно повече кибератаки отчита Европейският съюз

Двойно повече кибератаки отчита Европейският съюз
  • 29 май, 2024
  • Свят

Зловредните кибератаки, много от които са свързани с Русия, са се удвоили в ЕС през последните месеци. Това казва Джухан Лепасаар, лидер на агенцията по киберсигурност на ЕС (ENISA).

„Борят хактивистки атаки срещу европейска инфраструктура – това са лица, чиято основна цел е да предизвикат прекъсване – са се удвоили от четвъртата четвърт на 2023 г. до първата четвърт на 2024 г.“ казва Лепасаар.

Изборите за европейски парламент, на които могат да гласуват всички пълнолетни граждани на ЕС ще се проведат между 6 и 9 юни, а във връзка с намеса на Русия в процеса, европейските институции предприеха действия за увеличаване на сигурността и киберсигурността. С предстоящите избори в САЩ и Великобритания, лидерите на агенции за сигурност по цял свят са нащрек за подобни действия.

В последните седем месеца, ENISA провежда тренировки и консултации с цел да подсили устойчивостта на агенциите, свързани с изборния процес, а още в годишния си доклад за 2023 г. отбелязва увеличение на атаките срещу публични институции.

Според Лепасаар, същите методи на кибератаки са прилагани в Украйна, преди да се разпространят в ЕС.

„Това е част от руската агресивна война, която те водят физически в Украйна, но дигитално из цяла Европа.“ казва той.

Експерти предупреждават, че се ползват ИИ инструменти, с цел по-бързо и мащабно разпространение на невярна или подвеждаща информация, включително и дийпфейк – видеа и снимки, които показват реални личности, но са създадени с помощта на софтуер.

Манипулирани с ИИ материали са сред най-големите заплахи, смятат както Лепасаар, така и директори на национални агенции за сигурност в Европа.

Освен изборите, ENISA идентифицира и други сфери, които са под най-голяма заплаха. Това с производство на храна, управлението на сателити и самоуправляващите се коли и през следващите години трябва да им се обърне изключително внимание във връзка със сигурността.

Киберсигурността, смята Лепасаар, неизбежно ще стане втора природа на дизайнери и потребители.

„Вярвам, че имаме социално предизвикателство пред нас да разберем дигиталната сигурност по същия начин както разбираме сигурността в ежедневието си.“ казва той. „Когато шофираме, внимаваме и знаем какво става около нас. Нащрек сме. Същото поведение и навици са това, което трябва да ползваме, когато действаме в каквато и да е дигитална среда“.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Белгия и Украйна сключиха двустранно споразумение за сигурност

29 май, 2024

Следваща публикация: Зеленски призова Байдън да присъства на срещата за мир

29 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини