Белгия и Украйна сключиха двустранно споразумение за сигурност

Белгия и Украйна сключиха двустранно споразумение за сигурност
  • 28 май, 2024
  • Свят

Белгия и Украйна сключиха пакт за сигурност, според който Белгия ще предостави 977 милиона евро на Украйна под формата на военна помощ, както и 30 самолета F-16.

Споразумението е за следващите 10 години, като военната помощ е предвидена за тази година, а самолетите ще се доставят постепенно, до 2028 г. като първите също са предвидени за тази година.

Споразумението включва освен материална помощ и планове за сътрудничество в областта на отбраната, подкрепа за мирната формула на Украйна и поддържане на санкциите срещу Русия.

„Непоколебими сме, когато става дума за подкрепата ни.“ Написа белгисйкият премиер Александър де Кру в Екс.

Споразумението е подписано по време на посещение на президента Зеленски в Белгия, а страната обещава да предостави самолети на Украйна като част от общоевропейска инициатива, така че се очакват скоро.

Визитата в Белгия е след пътуването на Зеленски в Испания, където украинският президент също получи подкрепа и обещание за помощ.

Въпреки това, казва Зеленски, Украйна все още има нужда от американски оръжия и боеприпаси за системата Пейтриът, с която се защитават жилищните райони и енергийната инфраструктура, атакувана интензивно от руските сили в последните седмици.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Европа очаква поредното най-горещо лято

28 май, 2024

Следваща публикация: Двойно повече кибератаки отчита Европейският съюз

28 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини