Европа очаква поредното най-горещо лято

Европа очаква поредното най-горещо лято
  • 27 май, 2024
  • Свят

С нови температурни рекорди всяка година и новината, че Европа е най-бързо затоплящото се място на планетата, експертите очакват и лятото на 2024 г. да счупи някои рекорди.

Париж вече подготвя стратегия за предпазване на спортистите от горещи вълни по време на Олимпиадата, Испания също очаква най-горещото си лято, градове из целия континент предприемат мерки да се справят с очакваните горещини.

Към момента, 11-ти пореден месец Европа изпитва рекордно високи температури, а температурата на водата в северния Атлантик достига най-високите си стойности за последните 40 години.

Прогнозирането на времето за следващите седмици или месеци е трудна задача, защото то се влияе от редица взаимосвързани фактори. Затова се проследяват общите трендове. Например средните месечни температури за летните месеци отбелязват стабилно покачване, така че можем да очакваме същото.

В момента се намираме в преходната фаза на Ел Ниньо – явлението, което повишава океанската температура и така влияе върху глобалния климат, но неговите ефекти ще продължават да се усещат и през това лято.

Времето в Европа се влияе и от атлантическите циклони, които достигат западните брегове, а в южна и Източна Европа влияят средиземноморските циклони.

Европа се затопля два пъти по-бързо от света от 1991 г. насам, а 23 от 30-те най-значими горещи вълни се случват след 2000 г.

В момента, средната повърхността температура в Европа е с 2.3 градуса по-висока от считаното за базово прединдустриално ниво, докато глобалната е 1.3 градуса над него.

Имайки предвид всичко това, експертите очакват горещо лято с нови рекорди, горещи вълни, пожари, по-интензивни  проливни дъждове и наводнения.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: ЕС: премахването на шамандурите по границата на Естония е неприемливо

27 май, 2024

Следваща публикация: Белгия и Украйна сключиха двустранно споразумение за сигурност

27 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини