Гръцкият Премиер с твърда позиция относно Северна Македония

Гръцкият Премиер с твърда позиция относно Северна Македония
  • 16 май, 2024
  • Свят

Гръцкият Премиер Кириакос Митцотакис отново повтори намерението си да наложи вето на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, след изказванията на новият президент на страната, която използва старото ѝ име „Македония“ и така възобнови спора между двете страни.

Гордана Силяновска-Давкова, която получи подкрепа от коалицията, избрана да съставя правителство, наруши споразумението между Атина и Скопие по време на процеса по встъпване в длъжност. Според договора, страната, наречена на историческа географска област, която се намира в по-голямата си част на територията на днешна Гърция, променя името си на „Северна Македония“, а договорът е от 2018 г. и е сключен с предишното правителство.

Според споразумението, гръцкият парламент трябва да одобри три меморандума, свързани с напредването на Северна Македония по пътя към членство в ЕС. Засега обаче, Атина ще изчака, за да види дали новото правителство и президент ще уважат споразумението.

„Няма да ратифицираме меморандумите, докато не сме абсолютно убедени, че другата страна ще се съобрази с всички разпоредби на споразумението“ каза Премиерът Митцотакис в интервю.

Въпросното споразумение слага край на десетилетен спор и осигурява подкрепата на Гърция за членство на страната в ЕС и НАТО, а нарушаването му от страна на новия президент може да навреди сериозно на този стремеж.

Източник: BBC

Споделете:
Предишна публикация: Китайска заплаха: шпионите, които Западът едва сега забелязва

16 май, 2024

Следваща публикация: Недостиг на минерали ще затрудни енергийния преход

16 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини