Франция подготвя киберохрана за Олимпиадата

Франция подготвя киберохрана за Олимпиадата
  • 4 май, 2024
  • Свят

Франция подготвя инженери и експерти по киберсигурност, за да пазят Олимпийските игри.

Заплахите, които се очакват могат да идват от младежи, които искат да си покажат уменията, но и от организирани хакерски групи, които наистина желаят да навредят, така че работата им е от съществено значение за безопасното провеждане на игрите.

Организаторите на игрите създават киберхъб, откъдето ще работят експертите. Те ще анализират и отговорят на киберзаплахи по време на Олимпиадата, а локацията на хъба остава тайна.

Експертите са пестеливи, когато разказват за очакваните заплахи, но нямат съмнения, че ще се срещнат с хакери, които искат да навредят, като това не значи, че ще се прицелват само в спортните събития. Транспортът и логистиката, свързани със събитията също могат да бъдат засегнати.

Атаките може да включват и опити за популяризиране на различни политически послания, като тогава може да идват от активистки групи, но и от държавно спонсорирани хакерски групи, които се преструват на активисти.

Най-големите заплахи са държави, които биха искали да навредят на репутацията на Франция или на Международния Олимпийски комитет чрез „класически“ тактики. Не е изненада, че Русия е начело на списъка с вероятни заплахи.

Поради инвазията в Украйна, МОК реши да допусне до участие руснаци и беларусци само, ако се състезават като неутрални спортисти и не подкрепят открито войната, а Франция се превърна в един от най-яростните критици на войната на Русия.

Винсент Струбел, директор на Националната агенция по киберсигурност на Франция, (ANSSI) нарече киберзаплахите, които се очакват по време на игрите „безпрецедентни“.

„Ще има кибератаки по време на Олимпиадата и на Параолимпиадата“ каза той на брифинг. „ Някои няма да бъдат сериозни. Някои ще бъдат сериозни, но няма да засегнат игрите. А може би ще има такива, които са сериозни и може да засегнат игрите.“

Струбел посочи Русия като основна заплаха, но каза, че не е правилно фокусът да пада само върху един участник, а трябва да са „подготвени за всичко.“

Счита се, че екип на руското военно разузнаване е причина за кибератака та по време на Олимпийските игри от 2018 г., така че френските експерти по киберсигурност работят със свои колеги, които имат опит от тогава.

Компания по киберсигурност от Швеция оценява киберохраната на Олимпиадата като „не точно за златен медал, но поне за сребърен“  счита, че има и какво още да се подобри.

„Точно както джебчиите се прицелват в групите туристи, киберпрестъпниците ще видят как нараства онлайн трафика около Олимпиадата в Париж и ще се надяват да се облагодетелстват“ се казва в доклада им по темата.

 

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Годишната инфлация в Турция достигна 70 %

4 май, 2024

Следваща публикация: 5-те най- добри места за сърф в света

4 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини