Полските фермери прекратиха блокадата по границата

Полските фермери прекратиха блокадата по границата
  • 29 април, 2024
  • Свят

Полските фермери, които протестираха в продължение на месеци и блокираха преминаването на границата с Украйна, прекратиха блокадата. Украинският министър на земеделието поздрави за „конструктивната работа“ полските си колеги и каза, че преговорите с Варшава и индустриалните асоциации не са били лесни, но „най-важното е, че имаме резултат.“

„За щастие, границата с Полша е свободна [за преминаване] във всички посоки.“ каза говорителят на граничната охрана.

От днес, камионите започват да преминават през граничните пунктове свободно.

Полските фермери блокират границата с Украйна от миналата есен, поради притеснения за нечестна конкуренция. Според тях, правителството не върши достатъчно, за да опази техните интереси, защото след началото на войната в Украйна, украинските производители получават улеснен достъп до пазара и така създават нелоялна конкуренция.

Вече ще има някои условия за зърното от Украйна.

„В същото време, камиони със зърно няма да бъдат допускани да влязат в Полша. Този вид товар ще може да минава през Полша само транзит“ се казва в изявлението.

„Вярвам, че такива блокади са нещо от миналото.“ написа украинският посланик в Полша. „Вместо блокади, ще си сътрудничим дори още по-отблизо.“

Преговорите за премахване на блокадата по границата продължиха месеци, на различни нива, както между двете страни, така и в ЕС.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Двукратно увеличение на случаите на морбили в света

29 април, 2024

Следваща публикация: Афганистан разработва стратегия за привличане на туристи

29 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини